Feedback
ella
Begroting: een kort overzicht
Uit het nieuws
Gepubliceerd op 18/10/2016

De federale regering heeft vorig weekend de begrotingsgesprekken voor 2017 afgerond.  Heel wat van de aangekondigde maatregelen zullen een belangrijke impact hebben voor werkgevers en werknemers.

 

Hoewel we ondertussen al twee dagen verder zijn, is het nog in grote mate onduidelijk hoe en wanneer de regeringsbeslissingen concreet vorm zullen krijgen.  Voor een aantal maatregelen zijn er nog geen duidelijke ontwerpteksten, voor andere maatregelen moeten de bestaande ontwerpen aangepast worden.

 

We verwachten de komende dagen en weken meer duidelijkheid.

 

Wendbaar en werkbaar werk

 

De maatregelen tot modernisering van de arbeidsmarkt die al sinds deze zomer op tafel liggen, worden bijgestuurd en nadien verder uitgevoerd.  Het gaat concreet om de zogenaamde annualisering van de arbeidsduur, de invoering van een systeem van vrijwillige overuren, een nieuwe opleidingsverplichting voor werkgevers en de mogelijkheid van occasioneel telewerk.

 

Ook komt er een keuzemenu van maatregelen waarmee de sectoren aan de slag kunnen gaan, o.m. rond verdere hervormingen van de arbeidsduur, loopbaansparen of schenking van verlofdagen.  Bovendien worden de administratieve formaliteiten rond deeltijdse arbeid vereenvoudigd en worden glijuren wettelijk mogelijk.

 

In afwachting van de concrete details omtrent deze maatregelen, vindt u hier de link naar het persbericht van minister Peeters: http://www.krispeeters.be/sites/krispeeters/files/20161015_pb_begrotingdef.pdf

 

 

Loonnorm

 

De loonnormwet van 1996 die een tweejaarlijkse maximale loonkoststijging (een loonmarge) bepaalt, wordt hervormd.  Indexeringen en baremieke verhogingen blijven gegarandeerd.  Werkgevers die de loonmarge niet respecteren, kunnen een boete oplopen.

 

De loonmarge voor 2017 en 2018 moet nog in het najaar door de sociale partners bepaald worden.  Indien zij daar niet in slagen, zal de regering de marge bepalen.

 

E-commerce

 

Het zal eenvoudiger worden om nachtarbeid in het kader van e-commerce te organiseren.  Daartoe wordt de toelating (die nu in een CAO moet gegoten worden), rechtstreeks in de wet ingeschreven.

 

Langdurige arbeidsongeschiktheid

 

De mogelijkheid tot combineren van (beperkte) arbeidsprestaties met ziekte-uitkeringen wordt vereenvoudigd.  Deze maatregel past in een groter geheel van maatregelen dat werkgevers en werknemers wil aanmoedigen om bij langdurige arbeidsongeschiktheid het werk sneller te hervatten.  We verwachten daar ook nog een financiële responsabilisering voor werkgevers, een bijdrage dus.

 

Minimumloon

 

Het minimumloon voor jonge werknemers ( - 21 jaar) daalt.  De jonge werknemer zal zijn nettoloon echter niet zien dalen, door een compensatie in de sociale en fiscale inhoudingen.

 

Pensioen

 

Ook arbeidsdagen gepresteerd na 45 loopbaanjaren zullen vanaf 2018 meetellen voor de opbouw van het wettelijk pensioen.  Periodes van SWT en werkloosheid zullen dan weer in mindere mate gelijkgesteld zijn voor het pensioen.  Er komt een vorm van ‘vrij aanvullend pensioen’ voor werknemers: een mogelijkheid voor werknemers om zelf te opteren voor de opbouw van een tweede pensioenpijler.

 

SWT

 

Vanaf 2017 stijgen de patronale bijdragen op SWT voor nieuwe instromers.

 

Mobiliteit en bedrijfswagens

 

De fiscale en parafiscale behandeling van bedrijfswagens wijzigt niet.  De tankkaart wordt daarentegen wel duurder voor de werkgever, vermoedelijk via een lagere aftrekbaarheid in de vennootschapsbelasting.

Werknemers met een bedrijfswagen krijgen een mobiliteitsbudget, waarmee ze voor alternatieve vervoersmodi of loon kunnen kiezen.

 

Concreet: nog verduidelijking nodig

 

Er heerst nog veel onduidelijkheid over de precieze impact en de timing van deze maatregelen.  De geruchten circuleren volop, maar spreken mekaar soms ook tegen.

  

We verzamelen momenteel volop de beschikbare informatie.  Zodra de maatregelen meer vorm krijgen, komen we er in detail op terug.

 

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.