Feedback
ella
Nieuw juridisch kader in 2017 voor IBO's in Franstalig Brussel
Uit het Belgisch Staatsblad van 09/12/2016
Gepubliceerd op 14/12/2016

Net zoals in Vlaanderen (IBO) en Wallonië (PFI) kunnen ook in Brussel individuele beroepsopleidingsovereenkomsten gesloten worden. Deze overeenkomsten geven de werkgevers de mogelijkheid een werkloze/werkzoekende op te leiden voor een vacature waarvoor zij geen geschikte kandidaten op de arbeidsmarkt vinden.

 

De overeenkomst wordt tussen drie partijen gesloten: een onderneming, een werkzoekende (hierna stagiair genoemd) en een regionale dienst voor arbeidsbemiddeling. Voor de Franstaligen in Brussel is dit 'Bruxelles-formation' die op zoek gaat naar de geschikte stagiair voor de betrokkene onderneming.

 

Het juridische kader voor dergelijke systemen in Brussel was er echter aan vernieuwing toe. De wetteksten dateren immers nog van de jaren '80 en de Raad van State had al geoordeeld dat ze niet meer als grondslag konden dienen.

 

De nieuwe wetgeving is nu verschenen, maar ze brengt geen grote wijzigingen ten opzichte van de huidige regeling. Ze is ook in lijn met de regels in Wallonië en Vlaanderen en ze treedt in werking op 1 januari 2017.

 

We geven hieronder de hoofdlijnen van de nieuwe wetgeving.

 

    1. Akkoorden sluiten

 

De individuele beroepsopleidingsovereenkomst in de onderneming (IBO) wordt schriftelijk vastgelegd ten laatste op het moment waarop de stagiair zijn opleiding in de onderneming aanvangt. Er wordt een opleidingsprogramma aan toegevoegd dat door 'Bruxelles-Formation' wordt erkend.

 

    2. Duurtijd van de IBO

 

De minimumduur van de IBO bedraagt 4 weken en zijn maximumduur is 6 maanden. Er is dus een onderhandelingsmarge voor de partijen. De IBO wordt in principe voltijds uitgevoerd.

 

    3.Welke stagiair komt in aanmerking?

 

De stagiair moet ingeschreven zijn als werkzoekende in een openbare tewerkstellingsdienst. Hij mag voordien nog niet bij dezelfde onderneming gewerkt hebben en hij mag ook niet elders een job opgegeven hebben om een IBO te volgen.

 

Bovendien behoudt de stagiair zijn statuut als werkzoekende of bestaansminimumtrekker en hij/zij blijft dus ook in principe zijn uitkeringen/vergoedingen in dit kader genieten.

 

Tenslotte moet de stagiair de opleiding ijverig volgen en het huishoudelijk reglement van de onderneming naleven.

 

    4. Plichten van de onderneming

 

De betrokkene onderneming heeft uiteraard ook een aantal verplichtingen, onder andere de stagiair opleiden en hem laten bijstaan door een begeleider in de onderneming. Het is niet de bedoeling dat de stagiair arbeid uitvoert die geen verband heeft met de opleiding.

 

De onderneming moet ook voor de gezondheid en de veiligheid van de stagiair zorgen en een arbeidsongevallenverzekering en een burgelijke aansprakelijksverzekering afsluiten.

 

En op het einde van de opleiding moet de onderneming de stagiair in dienst nemen voor een duur die ten minste gelijk is aan de duurtijd van de opleiding.

 

   5. Financieël voordeel voor de onderneming

 

De werkgever moet geen volledige vergoeding betalen, maar een percentage van het verschil tussen het normale loon (brutoloon - 13,07% RSZ) in het beroep en de werkloosheidsuitkering of bestaansminimumvergoeding van de stagiair.

 

Dit percentage stijgt naargelang het einde van de beroepsopleiding nadert:

    • 80% voor het eerste derde van de opleiding;
    • 90% voor het tweede derde van de opleiding;
    • 100% voor het laatse derde van de opleiding.

 

Wat betekent dit voor de werkgever?

Net zoals vroeger kan een onderneming dus nog altijd een individuele beroepsopleidingsovereenkomst met een stagiair in Brussel sluiten, onder de toezicht van 'Bruxelles-Formation'. Hij moet hiervoor een aannemelijke vergoeding betalen tijdens de opleiding, maar hij is wel daarna verplicht de stagiair in dienst te nemen voor een periode die minstens gelijk is aan de duurtijd van de opleiding.  

Wat betekent dit voor de publieke sector?

De reglementering is van toepassing op elke economisch structuur, zowel voor de private als voor de publieke sector.

Bron:
Besluit 2016/1620 van 29/9/16 van het College van de Franse Gemeenschapscommissie tot uitvoering van het Decreet van 17/3/94 houdende oprichting van het 'Institut bruxellois francophone pour la Formation professionnelle'

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.