Feedback
ella
Corona en internationale tewerkstelling: thuiswerkdagen tellen niet mee voor toepasselijke sociale zekerheid
Uit de wandelgangen van de overheid
Gepubliceerd op 19/06/2021

Tot 31 december 2021 houdt de Belgische overheid geen rekening met corona-thuiswerkdagen om te bepalen welke socialezekerheidswetgeving van toepassing is.

 

Situering

 

De coronamaatregelen hebben ook invloed op het sociaalrechtelijk aspect van een internationale tewerkstelling. Zo is er de vraag welke sociale zekerheid van toepassing is.

 

Algemeen geldt op basis van Europese regels dat een werknemer sociale zekerheid moet betalen in het werkland. Wanneer een werknemer echter minstens 25% in zijn woonland werkt, moet hij daar sociale zekerheid betalen, en niet langer in het land waar hij werkt.

 

Wanneer een werknemer meer van thuis uit moet werken, zou dit kunnen betekenen dat het toepasselijk socialezekerheidsstelsel wisselt.

 

Voorbeeld
Een werknemer, die in Nederland woont, werkt voor 80% in België en 20% in Nederland. Hij is onderworpen aan de Belgische sociale zekerheid. Als hij meer van thuis uit in Nederland werkt en daardoor de grens van 25% bereikt, zou hij plotseling onder de Nederlandse sociale zekerheid vallen.

 

Gunstmaatregel

 

Om een mogelijke wissel van socialezekerheidsstelsel te voorkomen, besliste de Belgische overheid in het begin van de coronacrisis om geen rekening te houden met het tijdelijke thuiswerk door de coronacrisis. De werknemer in ons voorbeeld kan door deze beslissing dus onderworpen blijven aan de Belgische sociale zekerheid.

 

De Belgische overheid verlengde deze gunstmaatregel al meermaals. De laatste keer tot 30 juni 2021.

 

Omdat de coronacrisis blijft aanhouden, heeft ze nu beslist om deze tolerantie te verlengen tot 31 december 2021.

 

Deze datum kan nog wijzigen in functie van de corona-evolutie.

Wat betekent dit voor de werkgever?

Werkgevers die werknemers in de context van een internationale tewerkstelling hebben die omwille van corona meer van thuis uit werken, moeten dus voorlopig niets ondernemen op het vlak van de sociale zekerheid.

Bron:
Nieuwsbrief Directie Internationale Betrekkingen (RSZ)

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.