Feedback
ella
Uitkeringen bij tijdskrediet: uitbreiding begrip 'handicap'
Uit het Belgisch Staatsblad van 06/05/2019
Gepubliceerd op 07/05/2019

Een koninklijk besluit breidt de definitie van een ‘kind met een handicap' nu ook uit voor de uitkeringen bij tijdskrediet.

Voor het recht op afwezigheid werd de definitie reeds uitgebreid sinds 1 april 2018. Het recht op uitkeringen bij tijdskrediet voor de zorg van een gehandicapt kind was echter nog niet aangepast.

 

1. Recht op afwezigheid

 

Sinds 1 april 2018 kan een werknemer voor zijn/haar gehandicapt kind, tot de leeftijd van 21 jaar, ook tijdskrediet (recht op afwezigheid) opnemenindien het kind een aandoening heeft van minstens 9 punten in de drie pijlers van de medisch-sociale schaal samen.

 

Voordien kwamen enkel de kinderen in aanmerking met: 

  • een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid van ten minste 66 %;

  • een aandoening die leidt tot een erkenning van minstens 4 punten in pijler 1.

 

Dit is enkel het luik over de invaliditeit van het kind.

 

Merk op: de medisch-sociale schaal (in de zin van de regelgeving rond kinderbijslag) bevat drie pijlers:

  • Pijler 1: invaliditeit van het kind;
  • Pijler 2: gevolgen van de aandoening op de integratie van het kind;
  • Pijler 3: gevolgen van de aandoening op de belasting van het gezin.

 

2. Recht op uitkeringen

 

Het recht op uitkeringen bij tijdskrediet voor de zorg van een gehandicapt kind was echter nog niet aangepast. De regelgeving hield voor de uitkeringen dus geen rekening met de gevolgen van die aandoening op de integratie van het kind (pijler 2) of op de belasting van het gezin (pijler 3).

 

Hier komt nu verandering in.

Naast de invaliditeit van het kind, houdt men voor het recht op uitkeringen voortaan ook rekening met de integratie van het kind of de belasting op het gezin.

 

Deze wijziging treedt retroactief in werking op 1 mei 2019.

 

3. Conclusie

 

Voortaan neemt men, voor zowel het recht op afwezigheid als voor het recht op uitkeringen, het begrip 'handicap' in al zijn dimensies in aanmerking.

 

De werknemer kan dus tijdskrediet met uitkeringen opnemen, wanneer zijn/haar kind (van maximum 21 jaar):

  • een fysieke of mentale ongeschiktheid vertoont van minstens 66%;

  • of een aandoening heeft die leidt tot een erkenning van minstens 4 punten in pijler 1 van de medisch-sociale schaal;

  • of een aandoening heeft die leidt tot een erkenning van minstens 9 punten in de 3 pijlers samen van de medisch-sociale schaal.

Wat betekent dit voor de publieke sector?

Deze wijziging geldt enkel voor de werknemers tewerkgesteld bij werkgevers die onder de cao-wet vallen. Dit zijn onder meer de openbare vervoersmaatschappijen, de openbare kredietinstellingen, huisvestingsmaatschappijen, VITO.

De meeste werkgevers uit de publieke sector vallen hier niet onder.

Bron:
Koninklijk besluit van 22 april 2019 tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 december 2001 tot uitvoering van hoofdstuk IV van de wet van 10 augustus 2001 betreffende verzoening van werkgelegenheid en kwaliteit van het leven betreffende het stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking, BS 6 mei 2019, p.43467.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.