Feedback
ella
Uitvoeringsmaatregelen flexi-jobs en netto-overuren in de horecasector
Uit het Belgisch Staatsblad van 10/01/2017
Gepubliceerd op 12/01/2017

Het systeem van de flexi-jobs in de horecasector bestaat ondertussen reeds sinds 1 december 2015.

 

In het B.S. zijn nu nog twee uitvoeringsmaatregelen in dit verband verschenen.

 

Verhogingspercentage flexiloon voor de berekening van RSZ-bijdragen bij onterechte Dimona- en DMFA-aangifte

 

Een werkgever moet voor een flexi-jobwerknemer een specifieke Dimona-aangifte doen. Als die Dimona-aangifte onterecht gebeurt omdat de werknemer niet beantwoordt aan de voorwaarden om een flexi-job uit te oefenen en de flexi-jobwerknemer toch als dusdanig wordt aangegeven in de DMFA, wordt de tewerkstelling als een gewone tewerkstelling - met onderwerping aan normale sociale zekerheidsbijdragen - beschouwd. De werkgever kan dan zelf de aangifte rechtzetten op basis van het werkelijke brutoloon. Als hij dit nalaat, kan de RSZ zelf de nodige rechtzettingen doen.

 

Aangezien de RSZ op het ogenblik van die rechtzetting het werkelijke brutoloon niet kent, worden de gewone verschuldigde sociale zekerheidsbijdragen voor deze tewerkstelling forfaitair berekend op het flexiloon, verhoogd met een bij K.B. bepaald percentage van het flexiloon. Dat percentage wordt nu vastgelegd op 125%.

 

Indien de werkgever met de door de RSZ gebruikte berekeningsbasis niet akkoord gaat, kan hij nog steeds zelf de aangifte wijzigen naar een aangifte op basis van het werkelijke brutoloon.

 

Uitsluiting prestaties in het kader van flexi-jobs en netto-overuren horeca voor RSZ-bijdrageverminderingen

 

  • Er wordt uitdrukkelijk voorzien dat prestaties geleverd in het kader van een flexi-job uitgesloten worden van de berekeningen van de bijdrageverminderingen (prestatiebreuk µ, µ(glob), refertekwartaalloon S, ...) voor het toekennen van:
    - de werkbonus;
    - de structurele bijdragevermindering en de doelgroepverminderingen.
    De in het kader van een flexi-job geleverde prestaties en de betaalde lonen hebben dus geen enkele impact op de berekening van de bijdrageverminderingen in het kader van gewone arbeidsovereenkomsten bij de werkgever. 
    De flexi-jobs zelf kunnen ook geen enkele vermindering van sociale bijdragen genieten.

 

  • Ook de niet te recupereren overuren die een voltijdse werknemer in de horeca mag presteren blijven volledig buiten de berekening van de bijdrageverminderingen. Het gaat om maximum 300 uren of 360 uren per kalenderjaar indien de werkgever beschikt over een GKS, met een maximum van 143 uren per periode van 4 maanden. Op het loon voor deze overuren zijn geen bijdragen verschuldigd.


       In de praktijk werd dit reeds op deze manier toegepast door de RSZ.

 

Beide maatregelen treden in werking vanaf 1 december 2015.

 

Meer info kan u terugvinden in de Administratieve instructies van de RSZ / 2016-4 > De socialezekerheidsbijdragen > De berekeningsbasis > Flexi-werknemers en overuren horeca

Wat betekent dit voor de werkgever?

Als een werkgever iemand onterecht als een flexi-jobwerknemer aangeeft, gaat het om een gewone tewerkstelling onderworpen aan normale RSZ-bijdragen. De RSZ kan in dat geval de sociale bijdragen berekenen op het flexiloon verhoogd met 125%, tenzij de werkgever alsnog zelf de aangifte doet op basis van het werkelijke brutoloon.

Bron:
K.B. van 13 december 2016 tot uitvoering van de wet van 16 november 2015 houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken voor wat de flexi-jobs betreft en tot aanpassing van enkele koninklijke besluiten met betrekking tot de verminderingen van de sociale zekerheidsbijdragen, B.S., 10 januari 2017.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.