Feedback
ella
Elektronisch contracteren wordt gemakkelijker
Uit het Belgisch Staatsblad van 10/10/2018
Gepubliceerd op 11/10/2018

Elektronisch contracteren en ondertekenen

 

De Belgische wetgever zet verder in op digitalisering. Gisteren verschenen in het Belgisch Staatsblad een wet en een KB met als doel:

 

  • harmoniseren van de terminologie die verwijst naar de elektronische handtekening
  • wegwerken van obstakels om elektronische overeenkomsten te sluiten

 

Deze wetgeving verandert niets voor de arbeidsovereenkomst. Om deze digitaal te sluiten is voorlopig nog altijd de e-ID nodig. Of een andere gekwalificeerde e-handtekening.

 

Eenduidige terminologie

 

De voorbije 20 jaar maakten vele wetten het gebruik van e-handtekeningen mogelijk. Deze wetten hanteren meer dan 15 verschillende uitdrukkingen om te verwijzen naar de e-handtekening. "Elektronische handtekening", "numerieke handtekening" en "digitale handtekening" zijn maar enkele voorbeelden.

 

Deze wildgroei wordt nu aangepakt. Voortaan verwijst de tekst altijd naar:

 

  • de gewone e-handtekening (ES) of
  • de geavanceerde e-handtekening (AES) of
  • de gekwalificeerde e-handtekening (QES)

 

De keuze voor de ene of de andere e-handtekening hangt af van de oorspronkelijke formulering in de gewijzigde tekst. Op deze manier brengt de wetgever deze teksten in overeenstemming met de Europese regels (zie onze nieuwsbrief van 14 oktober 2016).

 

Makkelijker elektronisch contracteren

 

Enige tijd geleden ontstond ophef, omdat een Belgische rechter de verkoop van een huis via e-mail niet toestond. Het Wetboek van Economisch Recht (WER) zou de verkoop van onroerende goederen via elektronische weg onmogelijk maken. Minister van Digitale Agenda Alexander de Croo zei daarop dat de wetgeving zich moest aanpassen aan het digitale tijdperk. Hij voegt nu de daad bij het woord. Het WER laat voortaan toe dat men via e-mail een onroerend goed aankoopt.

 

En de e-arbeidsovereenkomst?

 

Deze wetgeving verandert niets aan de regels die gelden voor een arbeidsovereenkomst. Deze kan men alleen geldig elektronisch sluiten door gebruik te maken van een QES, bijvoorbeeld de e-handtekening die wordt aangemaakt met de e-ID.

 

Datum inwerkingtreding

 

Deze bepalingen gelden vanaf 20 oktober 2018.

Wat betekent dit voor de werkgever?

Hoewel de wet voorziet om makkelijker elektronische overeenkomsten af te sluiten, is zij niet van toepassing op arbeidsovereenkomsten. Deze kunnen wel digitaal gesloten worden maar dan moet men de e-ID gebruiken of een andere gekwalificeerde e-handtekening.

Bron:
Koninklijk besluit van 25 september 2018 tot harmonisatie van de begrippen elektronische handtekening en duurzame gegevensdrager, B.S. 10 oktober 2018, 76749; Wet van 20 september 2018 tot harmonisatie van de begrippen elektronische handtekening en duurzame gegevensdrager en tot opheffing van de belemmeringen voor het sluiten van overeenkomsten langs elektronische weg, B.S. 10 oktober 2018, 76755.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.