Feedback
ella
Terugvordering onverschuldigde onderbrekingsuitkeringen beperkt tot laatste 150 dagen bij goede trouw
Uit het Belgisch Staatsblad van 22/07/2019
Gepubliceerd op 23/07/2019

Het gebeurt dat een werknemer in het kader van tijdskrediet of een thematisch verlof uitkeringen  ontvangt, waarop hij geen recht heeft. Vanaf 1 augustus 2019 beperkt de RVA de terugvordering hiervan tot de laatste 150 dagen. De werknemer moet hiervoor wel bewijzen dat hij te goeder trouw is.

 

Arrest Grondwettelijk Hof

De reglementaire bepalingen over het tijdskrediet en de thematische verloven worden in overeenstemming gebracht met het arrest van het Grondwettelijk Hof van 7 juni 2018.

 

Het Grondwettelijk Hof oordeelde immers dat de herstelwet van 22 januari 1985 de Grondwet schendt, in zoverre dat ze geen enkele bepaling bevat die de terugvordering van ten onrechte betaalde loopbaanonderbrekingsuitkeringen beperkt.

 

Het Grondwettelijk Hof werd verzocht de bepalingen van deze wet te vergelijken met de regeling in het werkloosheidsbesluit. Dit besluit beperkt de terugvordering van de werkloosheidsuitkeringen wel tot de laatste 150 dagen van de onverschuldigde toekenning. Dit op voorwaarde dat de werkloze bewijst dat hij te goeder trouw de uitkeringen ontvangen heeft waarop hij geen recht had.

 

Terugvordering beperkt tot laatste 150 dagen bij goede trouw

De reglementering over het tijdskrediet en de thematische verloven wordt nu afgestemd op de werkloosheidsreglementering.

 

Ook wanneer een werknemer in het kader van tijdskrediet of een thematisch verlof onderbrekingsuitkeringen heeft ontvangen waarop hij geen recht had, beperkt de RVA vanaf 1 augustus 2019 de terugvordering tot de laatste 150 dagen. Dit wanneer de werknemer bewijst dat hij de uitkeringen te goeder trouw heeft ontvangen.

 

De RVA verduidelijkt dat er sprake is van 'goede trouw', indien de werknemer oprecht geloofde en redelijkerwijze kon geloven dat hij correct handelde. 

 

De beperking van de terugvordering tot de laatste 150 dagen geldt echter niet, indien de werknemer de onderbrekingsuitkeringen cumuleerde met uitkeringen die hij krachtens een andere sociale zekerheidsregeling ontving.

 

Inwerkingtreding

Deze nieuwe regeling treedt in werking op 1 augustus 2019.

Bron:
Koninklijk besluit tot wijziging van sommige koninklijke besluiten betreffende de stelsels van onderbreking van de beroepsloopbaan en van tijdskrediet inzake de terugvordering van onverschuldigde bedragen, B.S. 22/7/2019, p. 73275. Arrest Grondwettelijk Hof van 7/6/2018, nr. 71/2018

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.