Feedback
ella
Uitbreiding begrip “kind met een handicap” bij ouderschapsverlof en adoptieverlof
Uit de wandelgangen van de overheid
Gepubliceerd op 23/11/2018

De wetgever verruimt het begrip “kind met een handicap” bij ouderschapsverlof en adoptieverlof.

 

Werknemers met een gehandicapt kind hebben een uitgebreider recht op ouderschapsverlof en adoptieverlof. Zo heeft een werknemer met een gehandicapt kind recht op:

  • ouderschapsverlof tot het kind 21 jaar wordt (in plaats van 12 jaar);

  • een verdubbeling van het adoptieverlof.

 

Voor het begrip handicap houdt de wetgever vandaag enkel rekening met de invaliditeit van het kind. Met deze wetswijziging houdt de wetgever voortaan ook rekening met de gevolgen van de aandoening op de integratie van het kind of op de belasting van het gezin.

 

Bijgevolg heeft een werknemer recht op ouderschapsverlof voor een gehandicapt kind tot de leeftijd van 21 jaar en een verdubbeling van het adoptieverlof, indien het kind:

  • een aandoening van minstens 9 punten in de drie pijlers samen heeft (nieuw!) of;

  • een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid van ten minste 66 % heeft of;

  • een aandoening heeft die leidt tot een erkenning van minstens 4 punten in pijler 1 van de medisch-sociale schaal, in de zin van de regelgeving met betrekking tot de kinderbijslag.

 

 

Inwerkingtreding

De uitbreiding treedt 10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad in werking.

Ze geldt voor alle werknemers die een aanvraag indienen vanaf de inwerkingtreding van deze bepaling.

 

Let op!

De overheid moet ook het KB rond ouderschapsverlof aanpassen. Dit opdat werknemers met een kind met een aandoening van minstens 9 punten in de drie pijlers samen het ouderschapsverlof ook effectief kunnen opnemen voor hun kind ouder dan 11 jaar.


Opgelet!

Deze bespreking is gebaseerd op ontwerpteksten. Amendementen zijn dus nog steeds mogelijk waardoor de regeling zoals hier beschreven nog kan wijzigen. Deze bespreking geldt tevens onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Wat betekent dit voor de werkgever?

Aangezien het recht voor werknemers met een gehandicap kind uitgebreid wordt, kan de werkgever geconfronteerd worden met een hoger aantal aanvragen tot uitoefening van deze rechten.

Wat betekent dit voor de publieke sector?

Deze uitbreiding geldt eveneens in de publieke sector. Weliswaar geldt het adoptieverlof zoals hier besproken enkel voor de contractuele personeelsleden.

Bron:
Wetsontwerp houdende diverse arbeidsbepalingen, De Kamer, doc. 3347

Juridische inhoud

1. Recht op ouderschapsverlof of adoptieverlof voor werknemers met een gehandicapt kind

Werknemers met een gehandicapt kind hebben recht op ouderschapsverlof tot het kind 21 jaar wordt. Het ouderschapsverlof moet aanvangen voor deze leeftijd. Voor andere kinderen is dit 12 jaar.

Ook in geval van adoptieverlof geldt een soepelere regeling voor kinderen met een handicap.
In principe heeft de werknemer die een adoptiekind onthaalt in zijn gezin recht op adoptieverlof gedurende een aaneengesloten periode van:

  • maximum 6 weken wanneer het kind jonger is dan 3 jaar of;

  • 4 weken wanneer het kind 3 jaar of ouder is.

Deze maximumduur wordt verdubbeld (tot maximum 12 of 8 weken) bij een kind met een handicap.

2. Welke gehandicapte kinderen beoogt de reglementering?

Tot nu toe kwamen enkel de kinderen met een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid van ten minste 66 % in aanmerking. Of kinderen met een aandoening die leidt tot een erkenning van minstens 4 punten in pijler 1 van de medisch-sociale schaal, in de zin van de regelgeving met betrekking tot de kinderbijslag. Dit is het luik over de invaliditeit van het kind.


De regelgeving houdt dus geen rekening met de gevolgen van die aandoening op de integratie van het kind of op de belasting van het gezin. Dit zijn de pijlers 2 respectievelijk 3 van voormelde medisch-sociale schaal.

Hier komt nu verandering in. De wetgever houdt voortaan rekening met alle dimensies van de handicap van het kind.


Naast de invaliditeit van het kind, tellen ook mee:

  • de gevolgen van de handicap op de activiteit en participatie aan het dagelijkse leven van het kind mee;

  • en de belasting op het gezin.

Men spreekt hier dan van ‘een aandoening van minstens 9 punten in de drie pijlers samen’.

Bijgevolg heeft een werknemer recht op ouderschapsverlof voor een gehandicapt kind tot de leeftijd van 21 jaar en een verdubbeling van het adoptieverlof indien het kind:

  • een aandoening van minstens 9 punten in de drie pijlers samen heeft (nieuw!) of;

  • een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid van ten minste 66 % heeft of;

  • een aandoening heeft die leidt tot een erkenning van minstens 4 punten in pijler 1 van de medisch-sociale schaal, in de zin van de regelgeving met betrekking tot de kinderbijslag.

 


Merk op dat deze uitbreiding reeds voorzien is bij gemotiveerd tijdskrediet voor de zorg van een kind. Tenminste, wat betreft het recht op afwezigheid. Voor het recht op uitkeringen bij tijdskrediet houdt de wetgever nog geen rekening met alle dimensies van de handicap van het kind.


Let op: 

De overheid moet ook het KB rond ouderschapsverlof aanpassen. Dit opdat werknemers met een kind, met een aandoening van minstens 9 punten in de drie pijlers samen, het ouderschapsverlof ook effectief kunnen opnemen voor hun kind dat ouder is dan 11 jaar.

 

3. Inwerkingtreding

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.