Feedback
ella
Niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen (cao nr. 90) : nieuw standaardmodel
De Nationale Arbeidsraad
Gepubliceerd op 25/02/2022

De sociale partners in de Nationale Arbeidsraad (NAR) wijzigen cao nr. 90 voornamelijk op het vlak van de doelstellingen.  

 

Hierdoor moeten werkgevers voor de invoering van een plan rond niet-recurrente resultaatstgebonden voordelen in alle situaties een nieuw standaardmodel van toetredingsakte of van collectieve arbeidsovereenkomst gebruiken.

 

Werkgevers moeten zich hieraan kunnen aanpassen. Daarom vraagt de NAR aan de FOD WASO om een administratieve tolerantie toe te kennen. 

 

Situering

Een werkgever kan een collectieve loonbonus, ook wel een cao 90 bonus genoemd, aan zijn werknemers toekennen. Met die bonus beloont de werkgever zijn werknemers voor het behalen van een vooraf vastgestelde, objectieve collectieve doelstelling.

Dit kan op een sociaal en fiscaal interessante manier gebeuren. Er zijn namelijk:

 

  • geen gewone socialezekerheidsbijdragen verschuldigd.
    Er is wel een solidariteitsbijdrage van 33% ten laste van de werkgever en een persoonlijke solidariteitsbijdrage van 13,07%;
  • geen bedrijfsvoorheffing of belastingen verschuldigd.

 

In 2022 bedraagt de maximale sociale vrijstelling 3.558 EUR. De fiscale maximumgrens is 3.094 EUR.

 

De werkgever moet het bonusplan steeds invoeren met een cao of een toetredingsakte. Daarvoor moet hij onder andere de spelregels van cao nr. 90 volgen.

 

Doelstellingen

De toekenning hangt af van de verwezenlijking van duidelijk aflijnbare, meetbare  en verifieerbare doelstellingen. Individuele doelstellingen en doelstellingen waarvan de verwezenlijking kennelijk zeker is op het ogenblik van de invoering, zijn expliciet uitgesloten.

 

De NAR somt in haar advies een niet-limitatieve  lijst van doelstellingen op die al dan niet in aanmerking kunnen komen. Het betreft niet enkel economische en financiële doelstellingen.

 

Ook niet-economische doelstellingen kunnen gekozen worden. Meer bepaald doelstellingen:

  • in verband met maatschappelijk verantwoord ondernemen, milieubescherming/ecologie;
  • tot verbetering van de collectieve prestaties en het merkimago van de onderneming;
  • in verband met andere maatschappelijke uitdagingen zoals het verkrijgen van certificaten, labels of normen op het gebied van milieu of maatschappelijk verantwoord ondernemen of sociale rechten en milieurechten in het aankoopbeleid en het beheer van de bevoorradingsketen.

 

De koppeling van een doelstelling aan de koers van de aandelen blijft uitgesloten.

 

Bijkomende voorwaarden

De Raad verbindt bijkomende voorwaarden aan 2 van de mogelijke doelstellingen. 

 

Doelstellingen die verband houden met welzijn op het werk en veiligheid

De werkgever moet een algemeen preventieplan en het jaaractieplan hebben, indien de doelstelling  de vermindering is van:

  • het aantal arbeidsongevallen; of
  • het aantal verloren dagen als gevolg van arbeidsongevallen; of
  • het absenteïsme.

 

Deze voorwaarde geldt voortaan ook voor alle doelstellingen die verband houden met het welzijn van de werknemers op het werk in het algemeen.

 

Voorbeelden

Deelnemen aan acties:

  • om de werknemers in goede conditie te houden;
  • ter bevordering van de veiligheid in en van het bedrijf;
  • ter bevordering van een preventiecultuur in het bedrijf.
    Bijvoorbeeld met betrekking tot psychosociale risico's en acties op het gebied van ergonomie.

 

De werkgever zal het algemeen preventieplan en het lopende jaaractieplan voortaan ook samen met de cao of toetredingsakte moeten bezorgen aan de FOD WASO. Tot nu toe volstond een verklaring op eer in de cao of toetredingsakte.

 

Doelstellingen inzake mobiliteit

Mobiliteitsdoelstellingen zijn mogelijk. Ze moeten echter kaderen in de globale en ruimere visie van bedrijfsvervoerplannen, wanneer de werkgever deze moet opstellen.

 

Het toegekende voordeel is bedoeld als een niet-structurele en elk jaar ambitieuzere stimulans om over te stappen naar alternatieve mobiliteit ‘ten koste van’ de auto.

Mobiliteitsgerelateerde doelstellingen zijn enkel toegestaan indien de werkgever fietsvergoedingen toekent aan werknemers die de fiets gebruiken voor hun woon-werkverkeer. De werkgever verklaart dit in het plan.

 

De aanpassingen treden in werking vanaf 22 februari 2022.

Wat betekent dit voor de werkgever?

Werkgevers die gebruik willen maken van dit bonusplan moeten voortaan een nieuw standaardmodel gebruiken.

 

Wanneer je het behalen van het bonusplan koppelt aan de 2 voormelde doelstellingen, mag je de nieuwe voorwaarden niet vergeten. De digitale e-bonusapplicatie wordt eveneens weldra aangepast.

 

Voor meer informatie en assistentie bij het opstellen van een bonusplan kan u terecht bij onze collega’s van consultancy (Consulting@sdworx.com  of KMOconsultancy@sdworx.com).

Wat betekent dit voor de publieke sector?

Deze regeling geldt enkel voor werkgevers die onder de cao-wet vallen. De meeste werkgevers uit de publieke sector zijn dus uitgesloten. 

 

Sommige publiekrechtelijke werkgevers vallen wél onder het toepassingsgebied  van de cao-wet. Het betreft onder meer de openbare vervoersmaatschappijen, de openbare kredietinstellingen, huisvestingsmaatschappijen, VITO, …

 

Merk op dat autonome overheidsbedrijven een eigen systeem van resultaatsgebonden voordelen hebben met eigen procedures, modaliteiten en voorwaarden. CAO nr. 90 is voor hen niet van toepassing.

Bron:
Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 90/4 van 22 februari 2022 tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 90 van 20 december 2007 betreffende de niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen; Advies nr. 2.275 van 22 februari 2022 Niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen - Evaluatie van de cao nr. 90

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.