Feedback
ella
Uitvoering Europese detacheringsregels in de afzonderlijke lidstaten
Losse berichten
Gepubliceerd op 17/03/2017

Detacheringsregels - EU-richtlijn

De spelregels voor detacheringen werden in 1996 vastgelegd in de Europese detacheringsrichtlijn (Richtlijn 96/71/EG).

Wanneer een bedrijf zijn werknemers tijdelijk uitzendt (detacheert) naar een ander EU-land, dan hebben deze gedetacheerde werknemers recht op de zgn. harde kern van de loon- en arbeidsvoorwaarden van het gastland. Dit komt erop neer dat de detacherende werkgever, die zich in een andere lidstaat bevindt, toch o.a. de minimumlonen van het gastland, de arbeidsduurgrenzen, bepalingen omtrent welzijn op het werk, enz. moet respecteren voor zijn gedetacheerde werknemers.

 

Omdat het niet evident bleek om de naleving van deze regels te controleren en af te dwingen, kwam er in 2014 een aangepaste Europese richtlijn die moest zorgen voor een betere handhaving van de EU-voorschriften inzake detachering (de zgn. handhavingsrichtlijn 2014/67/EU). De lidstaten stonden in voor de omzetting van deze richtlijn in hun nationale wetgeving en de deadline voor deze omzetting was bepaald op 18 juni 2016.

 

Uitvoering EU-richtlijn in lidstaten

Alle lidstaten moeten verplicht de EU-richtlijn uitvoeren door deze regels om te zetten in hun interne wetgeving. De meeste lidstaten zijn hiermee tijdig gestart, maar niet iedere lidstaat heeft de deadline van 18 juni 2016 gehaald.

Elke lidstaat zal verplicht worden om deze omzetting te realiseren.

 

Belangrijkste spelregels

Ook al kan elke lidstaat zijn eigen accenten leggen bij de omzetting, toch zullen onderstaande verplichtingen in elke lidstaat moeten terugkomen:

  • elke gedetacherende werknemer moet een A1 (=Europees standaarddocument) kunnen voorleggen waaruit blijkt welk sociaal zekerheidsstelsel op hem van toepassing is;

  • elke buitenlandse werkgever die werknemers detacheert zal verplicht zijn om een voorafgaande melding te maken van deze detachering, meestal via een online platform (zoals Limosa in België, SIPSI in Frankrijk, …);

  • elke buitenlandse werkgever die werknemers detacheert, zal verplicht worden om voorafgaand een verbindingspersoon aan te duiden. Deze zal als contactpersoon optreden om op vraag van de sociale inspectie bepaalde documenten voor te leggen. Of deze contactpersoon al dan niet gevestigd moet zijn in het gastland kan verschillen naargelang de nationale regels. In welke taal de verbindingspersoon de documenten moet voorleggen kan ook afhankelijk zijn van de nationale uitvoeringsregels.

 

Sancties bij niet naleving verplichtingen

Elke lidstaat legt sancties op indien de detacheringsverplichtingen niet worden nageleefd. De sancties variëren in elke lidstaat gaande van een administratieve geldboete tot een strafrechtelijke geldboete van een gemiddeld tot een zeer hoog niveau.

Het verdient dus zeker aanbeveling om op de hoogte te zijn van de regels en de sancties die in elke lidstaat gelden.

 

In samenwerking met ons partnernetwerk, kunnen we u adviseren over uw concrete situatie. U kan ons bereiken via volgend mailadres: taxconsulting@sdworx.com

Wat betekent dit voor de werkgever?

De Europese detacheringsregels moeten in elke lidstaat worden uitgevoerd. De meeste lidstaten zijn hiermee klaar, maar sommigen lopen achter.

Elke lidstaat zal echter de regels moeten invoeren waardoor er bij een detachering naar een Europese lidstaat steeds rekening moet gehouden worden met een aantal verplichtingen zoals: het voorleggen van een A1 document, het voorafgaandelijk melden van de detachering en het voorafgaand aanduiden van een verbindingspersoon.

 

Elke lidstaat kan hierin een beperkt aantal accenten leggen, zodat men steeds moet kijken welke regels concreet gelden in het gastland van de detachering. Bij niet naleving van deze verplichtingen, worden er in elke lidstaat zware straffen gehanteerd. 

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.