Feedback
ella
Belgische grensarbeiders die in Luxemburg tewerkgesteld zijn, mogen vanaf volgend jaar 10 dagen meer thuis werken zonder dat dit een fiscale impact heeft voor hen.
 
Dit geldt ook voor een Luxemburgse grensarbeider die in België is tewerkgesteld,
 
Algemeen fiscaal principe grensarbeid
 
Werknemers zijn in principe belastbaar in het land waar ze tewerkgesteld zijn.
 
Op basis van dat algemeen principe zijn Belgische grensarbeiders die in het Groothertogdom Luxemburg werkzaamheden verrichten dus belastbaar over het beroepsinkomen dat zij verdienen in Luxemburg.
 
Anderzijds, vanaf het ogenblik dat de werknemer werkzaamheden zou uitoefenen van thuis uit (bijvoorbeeld in België), ontstaat belastbaarheid in de woonstaat.
Zijn beroepsinkomen is dan gedeeltelijk belastbaar in de woonstaat (in casu België)).
 
Luxemburg en België hebben echter in het verleden een specifieke overeenkomst gesloten waarbij thuiswerk tot 24 dagen niet tot belastbaarheid leidt in de woonstaat.
Zolang de werknemer de 24 dagen thuiswerk niet overschrijdt, blijft hij dus volledig belastbaar in de werkstaat.
 
Nieuwe overeenkomst: 10 extra dagen vanaf 2022
 
Het Groothertogdom Luxemburg en België hebben nu een nieuwe overeenkomst gesloten waarbij men de 24 dagen optrekt naar 34 dagen thuiswerk.
 
Zolang de werknemer 34 dagen thuiswerk niet overschrijdt, blijft hij volledig belastbaar in de werkstaat.
 
De maatregel wordt toepasselijk vanaf 1 januari 2022.
 
Gevolgen voor de werkgever
Een Belgische werkgever die een Luxemburgse grensarbeider tewerkstelt, zal zijn Luxemburgse werknemer vanaf 1 januari 2022 maximum 34 dagen thuiswerk kunnen laten verrichten op het grondgebied van het Groothertogdom Luxemburg.
 
De werkzaamheden in het Groothertogdom Luxemburg zullen geen aanleiding geven tot belastbaarheid aldaar, zolang de werknemer de 34 dagen niet overschrijdt.
Bron:
www.fisconetplus.be

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?


Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.