Feedback
ella
Nieuwe Europese detacheringsrichtlijn verschenen
Uit het nieuws
Gepubliceerd op 11/07/2018

1. Reeds aangekondigd

Zoals al in een vorige nieuwsbrief aangekondigd, komen er op middellange termijn nieuwe detacheringsregels binnen de Europese Unie.

 

Bij een detachering wordt een werknemer uit een bepaalde EU-lidstaat tijdelijk uitgezonden om te gaan werken in een andere EU-lidstaat.

 

2. Gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plaats en dat vanaf de eerste werkdag

Er verscheen een nieuwe EU-richtlijn die de detacheringsregels herziet. Door deze herziening wordt het basisprincipe: 'gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plaats en dat vanaf de eerste werkdag'. Het doel van de nieuwe detacheringsregels is om tot betere loonvoorwaarden voor gedetacheerden te komen en om loonconcurrentie tussen bedrijven te verminderen. De nieuwe regels zouden dus sociale dumping moeten bestrijden.

 

Gedetacheerde werknemers hebben bij gelijk werk niet alleen recht op hetzelfde loon als de werknemers in het gastland. Ze zullen ook recht hebben op een 'basispakket' arbeidsvoorwaarden zoals die gelden in de gastlidstaat. Dit komt erop neer dat voor gedetacheerde werknemers in de toekomst alle regels inzake bezoldiging van het gastland gelden, zoals die zijn vastgelegd in de wet of in een algemeen verbindend verklaarde CAO. In het loon van een gedetacheerde werknemer zullen ook zaken zoals een mobiliteitsvergoeding, een dertiende maand, risicopremie,… inbegrepen zijn.

 

3. Na 12 maanden nog meer uitgebreid

De duur van de detachering wordt vastgelegd op 12 maanden, eventueel verlengbaar met 6 maanden. Hierna mogen werknemers nog steeds blijven in de gastlidstaat, maar vanaf dat moment zullen alle arbeidswetten van het gastland gelden voor de werknemer, zoals bijvoorbeeld de regels bij ontslag en ziekte.

 

4. Transparantie gevraagd

De lidstaten zijn ook verplicht om duidelijk en transparant te zijn over de regels die hun land gelden. Alle relevante informatie over CAO's en arbeidsvoorwaarden moet beschikbaar zijn op een officiële website van de overheid.

 

5. Impact niet zo groot voor België

Voorlopig veranderen de detacheringsregels echter nog niet want de lidstaten hebben de tijd tot 30 juli 2020 om de richtlijn in hun nationale wetgeving om te zetten. Bovendien zal de impact van de richtlijn voor België niet zo groot zijn. In ons land moet een buitenlandse werkgever immers al rekening houden met alle loonbestanddelen van onze Belgische wetgeving, maar ook met alle strafrechtelijk bestrafte bepalingen (arbeidsduur, feestdagen, welzijn,…). Bovendien heeft onze Federale overheid reeds een website ontwikkeld waarop alle minimumlonen in alle paritaire comités te raadplegen zijn (www.minimumlonen.be).

 

De impact van de richtlijn zal veel groter zijn voor andere EU-landen.

Bron:
Richtlijn (EU) 2018/957 van het Europees Parlement en de Raad van 28 juni 2018 tot wijziging van Richtlijn 96/71/EG betreffende de terbeschikkingstelling van werknemers met het oog op het verrichten van diensten, EU-Pb van 9 juni 2018

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.