Feedback
ella
Vlaanderen kent opnieuw een tijdelijke maandelijkse premie toe aan cursisten met een individuele beroepsopleiding (IBO) die door de coronamaatregelen hun opleiding niet kunnen verderzetten.
 
Situering
 
Een werkloze kan een opleiding volgen bij een werkgever via een individuele beroepsopleiding. De cursist ontvangt tijdens de opleiding een maandelijkse IBO-premie van de VDAB. Deze premie is afhankelijk van het vervangingsinkomen van de cursist.
 
Door de coronamaatregelen van 16 oktober 2020 zijn een aantal IBO’s stopgezet. De cursist heeft dan niet langer recht op zijn maandelijkse IBO-premie.
 
Net zoals tijdens de eerste coronagolf wil Vlaanderen deze cursisten ondersteunen via de toekenning van een tijdelijke premie.
 
Voorwaarden
 
Om in aanmerking te komen voor deze premie moet de IBO-overeenkomst:
  • stopgezet zijn als gevolg van de coronamaatregelen;
  • lopen op 16 oktober 2020 of opgestart zijn na 16 oktober 2020.
 
Premie
 
Wanneer een IBO-cursist geen recht heeft op een werkloosheidsuitkering ontvangt hij een premie van 70% van zijn IBO-premie.
 
Heeft de IBO-cursist wel recht op een werkloosheidsuitkering dan ontvangt hij een forfaitaire premie van 225 EUR.
 
De cursist ontvangt de premie:
  • maandelijks.
    Een maand loopt van de zestiende van de betrokken maand tot en met de vijftiende van de volgende maand;
  • voor de resterende duurtijd van de IBO-overeenkomst.
    Wanneer de overeenkomst doorloopt na na 15 januari 2021, wordt de premie toch tot deze datum beperkt.
 
Gevolgen voor de werkgever
Om IBO-cursisten niet volledig zonder inkomen te laten vallen, kent Vlaanderen een tijdelijke premie toe aan cursisten van wie de opleiding werd stopgezet.
 
Deze kost wordt niet aangerekend aan de werkgevers.
Bron:
Besluit van 27 november 2020 van de Vlaamse Regering tot toekenning van een premie aan de cursist die een individuele beroepsopleiding volgde zoals vermeld in artikel 90 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 houdende de organisatie van de arbeidsbemiddeling en de beroepsopleiding

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?


Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.