Feedback
ella
Niet-recurrente loonbonus niet meer mogelijk bij sluiting onderneming
Uit de wandelgangen van de overheid
Gepubliceerd op 24/10/2017

Fiscaal interessante collectieve bonus

 

Sinds 2008 kan een werkgever een collectieve loonbonus, ook wel een cao 90 bonus genoemd, aan zijn werknemers betalen. Met die bonus beloont de werkgever op een fiscaal interessante manier zijn werknemers voor het behalen van een vooraf vastgestelde, collectieve doelstelling. Het bonusplan dient steeds ingevoerd te worden met een cao of een toetredingsakte.

 

Het systeem heeft de laatste jaren veel succes. Ongetwijfeld mede omdat binnen de wettelijke voorwaarden geen belasting verschuldigd is. 

 

Niet meer bij sluiting onderneming vanaf 1 oktober 2017

 

In uitzonderlijke gevallen wordt een collectieve loonbonus afgesproken in het kader van een sociaal plan bij de sluiting van een onderneming. De regering vindt dat moeilijk te rechtvaardigen. Ze wenst daar voortaan een stokje voor te steken. 

 

Een voorontwerp van wet bepaalt dat het niet meer mogelijk zal zijn de collectieve loonbonus toe te kennen na de aankondiging van een collectief ontslag met sluiting van de onderneming.

 

De uitsluiting zal gelden voor zover de werkgever het voornemen tot collectief ontslag met sluiting van de onderneming aankondigt na 30 september 2017. De collectieve loonbonus blijft wel mogelijk indien de cao of toetredingsakte bij de griffie van de FOD WASO neergelegd wordt vóór de aankondiging van het collectief ontslag.

 

Nog niet definitief

 

De nieuwe regel staat in een voorontwerp van wet dat recent door de ministerraad in eerste lezing werd goedgekeurd. Aangezien de tekst nog diverse stadia moet doorlopen, zijn er nog wijzigingen mogelijk.  


Opgelet!

Deze bespreking is gebaseerd op ontwerpteksten. Wijzigingen zijn dus nog steeds mogelijk.

Wat betekent dit voor de publieke sector?

De collectieve loonbonus is enkel mogelijk voor werkgevers en werknemers die ressorteren onder het toepassingsgebied van de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en paritaire comités. Dit betekent dat de publieke sector grotendeels uitgesloten is van het systeem.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.