Feedback
ella
Buitenlandse kaderleden - geen nominatieve lijst voor inkomsten 2022
Losse berichten
Gepubliceerd op 21/11/2022

Werkgevers die in 2022 ingekomen belastingplichtigen of onderzoekers tewerkstellen onder het bijzondere belastingstelsel, moeten tegen 31 januari 2023 uitzonderlijk geen nominatieve lijst bezorgen aan de fiscus. 

 

Deze verplichting valt eenmalig weg bij gebrek aan uitvoerende wetgeving. 

 

Situering

 

Vanaf 1 januari 2022 geldt een nieuwe fiscale regeling voor ingekomen belastingplichtigen  (werknemers en/of bedrijfsleiders) en onderzoekers die vanaf die datum in België tewerkgesteld zijn.

 

De regeling is fiscaal gunstig, omdat bepaalde vergoedingen niet belastbaar zijn.

 

De nieuwe regeling maakt een onderscheid tussen het bijzonder belastingstelsel voor:

  • de ingekomen belastingplichtigen (BBIB); en
  • de ingekomen onderzoekers (BBIO).

We herhalen hier kort de krachtlijnen van het nieuwe statuut.

 

Voorwaarden

 

Om gebruik te kunnen maken van deze nieuwe fiscale gunstregeling, moeten zowel werknemer als werkgever aan een aantal voorwaarden voldoen. 

 

Zo moet de aanwerving rechtstreeks gebeuren in het buitenland of verloopt de tewerkstelling via een terbeschikkingstelling binnen een multinationale groep in België.

 

Ook mogen de betrokkenen gedurende een periode van 60 maanden voorafgaand aan de aanwerving of terbeschikkingstelling geen professionele banden gehad hebben met België.

 

Voor beide categorieën gelden ook specifieke voorwaarden.

 

Zo moeten inkomende onderzoekers beschikken over een kwalificerend diploma (doctor of master) of relevante ervaring van 10 jaar in de betrokken domeinen (onder meer de exacte of toegepaste wetenschappen, de burgerlijke ingenieurswetenschappen, de medische wetenschappen …).

 

Voor ingekomen belastingplichtigen geldt dan weer een inkomensvoorwaarde. Zij moeten een brutoloon ontvangen van minimum 75.000 EUR per kalenderjaar.

 

Kostenvergoedingen

 

Eens het statuut is goedgekeurd, heeft de werknemer en/of bedrijfsleider recht op een belastingvrije kostenvergoeding omwille van de regelmatig weerkerende kosten die het gevolg zijn van de tewerkstelling in België.

 

Deze forfaitaire kostenvergoeding is belastingvrij voor zover ze niet meer bedraagt dan 30% van de bezoldiging. Daarbij geldt een absoluut plafond van  90.000 EUR per kalenderjaar.

 

Daarnaast aanvaardt de fiscus ook uitgaven voor verhuis, inrichting en school als terugbetaling van eigen kosten van de werkgever. In dat geval moeten er wel bewijsstukken voorhanden zijn.

 

Ook de RSZ aanvaardt dat werkgevers deze (forfaitaire en reële) kostenvergoedingen vrij van socialezekerheidsbijdragen kunnen toekennen.

 

Nominatieve lijst

 

De werkgever of vennootschap moet elk jaar (uiterlijk tegen 31 januari) een nominatieve lijst opstellen en bezorgen aan de fiscus. Deze lijst vermeldt de werknemers en bedrijfsleiders die konden genieten van het (nieuwe) stelsel. 

 

Aan de hand hiervan kan de fiscus de nodige controles uitvoeren.

 

Geen lijst over 2022

 

De wijze van mededeling van deze lijst moet bij koninklijk besluit worden vastgesteld.

 

Omdat er dit jaar geen uitvoeringsbesluit meer komt, laat de fiscus weten dat werkgevers/vennootschappen voor het inkomstenjaar 2022 uitzonderlijk geen nominatieve lijst moeten opstellen of indienen.

 

Wat betekent dit voor de werkgever?

Werkgevers die in 2022 ingekomen belastingplichtigen of onderzoekers tewerkstellen onder het bijzondere belastingstelsel, moeten tegen 31 januari 2023 uitzonderlijk geen nominatieve lijst bezorgen aan de fiscus. 

 

Deze verplichting valt eenmalig weg bij gebrek aan uitvoerende wetgeving. 

Bron:
https://financien.belgium.be

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.