Feedback
ella
Sociale zekerheid telewerkende grensarbeiders: België ondertekent EU-akkoord voor de 50%
Uit de wandelgangen van de overheid
Gepubliceerd op 10/06/2023

Net als andere EU-lidstaten heeft België het EU-akkoord over de sociale zekerheid van telewerkende grensarbeiders ondertekend.

 

Vanaf 1 juli 2023 kunnen telewerkende grensarbeiders minder dan 50% van hun arbeidstijd in hun woonland werken zonder dat dit gevolgen heeft voor hun sociale zekerheid.

 

Afwijking op gewone regels

 

In principe zijn werknemers sociaal verzekerd in het land waar ze werken.

 

Een grensarbeider blijft echter in het land van zijn werkgever verzekerd op voorwaarde dat hij minder dan 25% in zijn woonland telewerkt. Dit is de algemene regel die terug vanaf 1 juli 2023 van kracht wordt.

 

Tijdens de coronacrisis gold een uitzondering en bleef de werknemer toch in het land van zijn werkgever verzekerd, zelfs als hij meer dan 25% in zijn woonland telewerkte. Maar die uitzondering loopt af op 30 juni 2023.

 

Vanaf 1 juli 2023 biedt het EU-akkoord dus een nieuwe oplossing voor grensarbeiders die meer dan één dag van thuis uit willen werken.

 

Akkoord nodig tussen partijen  

 

De werkgever en de werknemer zijn niet verplicht om de principes van het EU-akkoord toe te passen.

 

De partijen hebben de keuze:

  • ofwel vragen ze een A1-document aan in toepassing van de normale regels. Dan blijft de 25%-grens voor telewerk gelden;
  • ofwel vragen ze een A1-document aan conform het EU-akkoord. Dan geldt de nieuwe 50%-grens voor telewerk.

 

Belangrijke voorwaarde

 

Er is een belangrijke voorwaarde aan de 50%-optie gekoppeld. De twee lidstaten moeten het EU-akkoord ondertekend hebben, zowel:

  • de lidstaat waar de werkgever gevestigd is en waar de werknemer gewoonlijk werkt, als

  • de lidstaat waarin de werknemer woont en gedeeltelijk telewerkt.

 

Voorbeeld:

Een werknemer werkt in België voor een Belgische werkgever. Hij werkt twee dagen van thuis uit in Nederland. Hij blijft aan de Belgische sociale zekerheid onderworpen:

  • als partijen dat willen, en

  • als Nederland ook het EU-akkoord ondertekend heeft. Wat het geval is.

 

Lijst van ondertekende lidstaten

 

Hier kan je de lijst van de lidstaten terugvinden die het EU-akkoord ondertekend hebben. Je kan zien dat de buurlanden dit ook al gedaan hebben, behalve Frankrijk. De Belgische overheid zal de lijst systematisch aanvullen zodra er nieuwe EU-landen bijkomen.

Wat betekent dit voor de werkgever?

Indien uw werknemers telewerken, raden wij u aan om alvast in kaart te brengen of er grensarbeiders onder hen zitten. Zo bent u voorbereid om actie te nemen zodra de nieuwe regels ingaan.

 

Indien u een telewerkbeleid uitwerkt, doet u er tevens goed aan om rekening te houden met de bepalingen van het akkoord. Wij geven graag mee dat SD Worx u kan adviseren over alle gevolgen van grensoverschrijdend telewerk.

 

Wij kunnen ook zorgen voor de aanvraag van het verplichte A1 document.

 

Voor uw vragen over deze materie, kan u terecht bij onze International Employment Consultants via taxconsulting@sdworx.com.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.