Feedback
ella
Uitkeringen bij tijdskrediet voorlopig niet gewijzigd vanaf 1 april 2017
Losse berichten
Gepubliceerd op 31/03/2017

Recht op afwezigheid en recht op uitkeringen niet op mekaar afgestemd

 

Sinds 1 januari 2015 bestaat er geen recht meer op een uitkering bij niet-gemotiveerd tijdskrediet.

 

Het recht op een uitkering bij gemotiveerd tijdskrediet bleef behouden. Bovendien werd het recht op uitkeringen voor bepaalde zorgmotieven (kind tot 8 jaar, palliatieve verzorging en verzorging zwaar ziek gezins- of familielid) sinds die datum opgetrokken tot maximaal 48 maanden gedurende de loopbaan.

 

Hierdoor was er een discrepantie ontstaan tussen het recht op uitkeringen en het recht op afwezigheid.


Het recht op niet-gemotiveerd tijdskrediet bleef immers wel bestaan. Een werknemer kon dus nog steeds een niet-gemotiveerd tijdskrediet opnemen. Hij kreeg hier echter geen uitkeringen meer voor, tenzij hij kon genieten van een overgangsbepaling (bijvoorbeeld ononderbroken en ongewijzigde verlenging van een tijdskrediet dat al vóór 2015 liep).

 

Bovendien bleef het recht op afwezigheid voor de net vermelde zorgmotieven beperkt tot 36 maanden. De verruiming van het recht op uitkeringen kon bijgevolg niet toegepast worden. Er bestaat immers nooit een recht op uitkeringen als er geen recht op afwezigheid is.

 

CAO nr. 103ter: oplossing vanaf 1 april?

 

Met cao nr. 103ter willen de sociale partners onder meer deze discrepantie opheffen. Zoals we al eerder meldden, treedt de cao nr. 103ter op 1 april in werking. Om precies te zijn: de nieuwe regeling moest starten vanaf de inwerkingtreding van het aangepaste uitkeringsbesluit, maar ten laatste op 1 april 2017. Er is momenteel nog geen aangepast uitkeringbesluit. En dat zal er, op basis van de berichten in de media, nog niet direct zijn. Er is sprake van een nieuwe uitkeringsregeling vanaf ten vroegste 1 juni.

 

Bijgevolg wordt nu ook het recht op niet-gemotiveerd tijdskrediet afgeschaft voor alle aanvragen vanaf 1 april 2017. Daarnaast breidt cao nr. 103ter het gemotiveerd tijdskrediet voor alle zorgmotieven uit tot 51 maanden. Bedoeling is dat ook het recht op uitkeringen verder opgetrokken wordt tot 51 (in plaats van de huidige 48) maanden.

 

Concreet

 

  • Een werknemer kan vanaf 1 april 2017 geen aanvraag meer doen bij de werkgever voor niet-gemotiveerd tijdskrediet, ook niet in het kader van een verlenging;
  • Een werknemer kan 51 maanden gemotiveerd tijdskrediet voor de zorgmotieven opnemen. Voorlopig zullen de uitkeringen evenwel beperkt blijven tot 48 maanden.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.