Feedback
ella
Britten en hun familieleden die vóór 2021 in België verbleven, moeten hun Belgische verblijfsdocumenten omruilen. Dit is een gevolg van de Brexit.
 
Ze hebben daarvoor nog de tijd tot eind 2021. Met de nieuwe documenten mogen ze verder in België blijven wonen en werken, zonder bijkomende formaliteiten.
 
1. E- en F-kaarten lopen af
 
Tot eind 2020 bleven de verblijfsregels voor EU-onderdanen van toepassing op de Britten en hun familieleden die hier al waren. Ze konden met hun gewone verblijfsdocumenten (E- of F-kaarten) in België wonen en werken, zonder arbeidskaart B of single permit.
 
Britse grensarbeiders die in het Verenigd Koninkrijk wonen en in België werken, kregen in principe een bijlage 15. Met dit document was hun aanwezigheid in België wettelijk gedekt.
 
2. M- of N-kaart aanvragen
 
Vanaf 2021 kunnen Britten en hun familieleden nog steeds zonder bijkomende formaliteiten blijven werken. Ze hebben echter een nieuw verblijfsdocument nodig.
Zij krijgen gratis een M-kaart. Indien ze de kaart niet onmiddellijk krijgen, reikt de gemeente in afwachting een bijlage 56 uit.
 
Britse grensarbeiders krijgen een N-kaart of in afwachting een bijlage 57.
 
3. Tijd tot 31 december 2021
 
Britten en hun familieleden hebben tot 31 december 2021 de tijd om hun huidige verblijfsdocumenten om te ruilen bij de gemeente waar ze wonen.
 
De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) contacteerde hen daarvoor. Als dat niet het geval is, kunnen ze best zelf contact opnemen met hun gemeente.
 
Britse grensarbeiders moeten zich wenden tot de gemeente waar ze gewoonlijk werken. DVZ onderneemt hier geen actie naar hen toe.
 
Britten die niet over een M- of N-kaart beschikken na 31 december 2021 mogen in principe niet langer in België wonen en werken.
 
Hier vindt u nog meer informatie over de vereiste formaliteiten.
 
Gevolgen voor de werkgever
Voor Britten en hun gezinsleden die al wonen en werken in België, moet hun werkgever zelf geen stappen ondernemen.
 
De betrokken werknemers moeten zelf het nodige doen om hun nieuwe verblijfsdocumenten te verkrijgen.
 
We raden de werkgever wel aan om een kopie van het verblijfsdocument van de werknemer te vragen en bij te houden in zijn personeelsdossier.
 
Onze collega's van SBS International Employment kunnen u helpen in deze materie. U kan hen bereiken via taxconsultancy@sdworx.com
Bron:
Wet 16 december 2020 betreffende de begunstigden van het akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?


Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.