Feedback
ella
Situering
Werkgevers kunnen al hun werknemers of een welomschreven groep van werknemers op een fiscaal en sociaal gunstige manier een bonus toekennen:
 
  • geen gewone sociale zekerheidsbijdragen, wel een solidariteitsbijdrage van 33% ten laste van de werkgever en een persoonlijke bijdrage van 13,07%;
  • geen bedrijfsvoorheffing of belasting.
 
Daarvoor moeten ze onder andere de spelregels van cao nr. 90 volgen. Zowel voor de RSZ als voor de fiscus gelden maximumbedragen.  
 
De maximumjaarbedragen die het gunstige regime kunnen genieten worden elk jaar geïndexeerd. Wij hebben de nieuwe bedragen berekend voor 2019.
 
Sociale maximumgrens
Voor de resultaatsgebonden bonussen, met betaling in 2019, bedraagt de maximale vrijstelling 3.383 EUR (in 2018: 3.313 EUR).
 
Fiscale maximumgrens
De fiscale maximumgrens voor de resultaatsgebonden bonussen, met betaling in 2019, bedraagt maximum op 2.941 EUR (in 2018: 2.880 EUR). Dat is ook logisch: 3.383 – 13,07% inhouding = 2.940,84 EUR.
 
Momenteel is er een fiscale wet in de maak die het niet-geïndexeerd fiscaal grensbedrag wil optrekken met 1 EUR vanaf inkomstenjaar 2019. In dat geval bedraagt het fiscaal grensbedrag 2.942 EUR. Meer informatie omtrent de reden van dit wetsontwerp vind je in onze nieuwsbrief van 14 november 2018.
 
Wat betekent dit voor de publieke sector?
De regeling rond resultaatsgebonden bonussen geldt enkel voor werkgevers onderworpen aan de CAO-wet. Het geldt dus maar voor een beperkt aantal overheidswerkgevers, zoals bijvoorbeeld de Commissie voor Bank, Financie- en Assurantiewezen en CREDIBE.   
De autonome overheidsbedrijven hebben een eigen systeem van resultaatsgebonden voordelen maar voor hen geldt hetzelfde vrijstellingsbedrag. Ook de solidariteitsbijdrage is hier verschuldigd.
Bron:

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?


Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.