Feedback
ella
Sociale inspecteurs beter toegerust voor discriminatiebestrijding
Uit het Belgisch Staatsblad van 28/04/2022
Gepubliceerd op 29/04/2022

Een nieuwe wet geeft sociale inspecteurs betere mogelijkheden om discriminatie-inbreuken op de werkvloer vast te stellen. Sinds 2018 kunnen sociale inspecteurs al discriminatietests uitvoeren door zich voor te doen als mogelijke klant of kandidaat-werknemer. Maar door wettelijke belemmeringen doen ze dat in de praktijk erg weinig.

 

1. Huidige regels

 

Bij een controle bij een aanwervende werkgever, kan de sociale inspecteur bijvoorbeeld de rol van een potentiële kandidaat spelen. Hij gebruikt hiervoor een pseudoniem. Daardoor zou de inspecteur kunnen nagaan of de werkgever zich eventueel schuldig maakt aan discriminatie bij de aanwerving.

 

2. Wettelijke belemmeringen 

 

Op dit moment ondervinden sociale inspecteurs echter wettelijke belemmeringen om dergelijke tests uit te voeren. Zij overtreden de wet door een valse naam en handtekening te gebruiken. Soms gebruiken ze ook een vals diploma, of nemen ze gesprekken op.

 

Het Sociaal Strafwetboek bepaalt momenteel dat de strafbare feiten die door inspecteurs worden gepleegd, niet ernstiger kunnen zijn dan die waarvoor de onderzoeksmethode wordt gebruikt. In werkelijkheid zijn ze dat wel. De straffen voor overtredingen van de anti-discriminatiewetgeving zijn inderdaad lichter dan die voor bijvoorbeeld valsheid in geschrifte of het gebruik van een valse identiteit. Dit maakt het dus voor de sociale inspectie vaak onmogelijk om discriminatietests uit te voeren.

 

Met de nieuwe regels treden de inspecteurs niet langer in conflict met de wet. Zij moeten echter nog steeds vooraf de toestemming krijgen van de arbeidsauditeur of de procureur des Konings. Ze moeten ook nagaan of de vaststellingen niet op een andere manier kunnen gebeuren.

 

3. Slechts één voorwaarde is voldoende

 

Bovendien kunnen de sociale inspecteurs nu optreden zonder dat tegelijkertijd aan drie voorwaarden moet zijn voldaan:

  • aanwezigheid van objectieve aanwijzingen van discriminatie (bv. een winkel die alleen vrouwelijke winkelbedienden onder de 30 jaar in dienst heeft)
  • onderbouwde klacht of melding;
  • resultaten van datamining en datamatching.

 

Slechts één van deze elementen kan voortaan voor de inspecteur volstaan om een controle uit te voeren.

 

4. Derden

 

Tenslotte kunnen sociale inspecteurs voor hun opdrachten een beroep doen op derden, indien dit 'kennelijk noodzakelijk' is. Een koninklijk besluit moet echter daarvoor nog de voorwaarden en modaliteiten bepalen.

 

5. Inwerkingtreding

 

De nieuwe wet treedt in werking op 8 mei 2022.

Wat betekent dit voor de werkgever?

Vanaf 8 mei beschikken de sociale inspecteurs over extra mogelijkheden om discriminatie-inbreuken op te sporen.

 

Een geïnformeerde werkgever is er twee waard.

Bron:
Wet van 1 april 2022 tot wijziging van afdeling 2/1 van het Sociaal Strafwetboek betreffende de bijzondere bevoegdheden van de sociaal inspecteurs op het vlak van de vaststellingen inzake discriminatie

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.