Feedback
ella
Van 100 naar 120 vrijwillige overuren per kalenderjaar
De Nationale Arbeidsraad 23/04/2019
Gepubliceerd op 27/04/2019

Werkgevers kunnen een werknemer voortaan elk jaar 120 vrijwillige overuren laten presteren. De sociale partners binnen de Nationale Arbeidsraad (NAR) besloten in een cao om het huidige contingent van 100 overuren op te trekken.

 

Vrijwillige overuren kort samengevat

 

Volgende elementen kenmerken de vrijwillige overuren:

 

  • het zijn overuren;
  • met overloontoeslag;
  • zonder inhaalrust;
  • onmiddellijk uitbetaald (of op loopbaanspaarrekening gezet);
  • met schriftelijk akkoord van de werknemer;
  • zonder formaliteiten naar derden toe;
  • gepresteerd buiten de uurroosters;
  • met invloed op interne overurengrens, behalve eerste 25 vrijwillige overuren.

 

Een akkoord van de werknemer is dus voldoende om deze overuren te laten presteren. Ze zijn daarom ideaal om een voorzienbare vermeerdering van werk op te vangen.

 

Van 100 naar 120 uren

 

Een werknemer kan maximaal 100 vrijwillige overuren per kalenderjaar presteren. Maar een algemeen verbindend verklaarde cao kan dit aantal optrekken naar maximaal 360 uren.  Werkgevers en vakbonden besloten in een NAR-cao om de grens alvast op te trekken naar 120 uren. Werkgevers beschikken nu automatisch over de mogelijkheid om werknemers (die ermee akkoord gaan) 120 vrijwillige overuren per jaar te laten presteren.

 

Van 120 naar 360 uren

 

De mogelijkheid om dit aantal op te trekken naar maximaal 360 uren blijft bestaan. Dit kan via een (sectorale) cao die algemeen verbindend wordt verklaard. Voor de sectoren die deze grens al hadden opgetrokken, blijft de hogere grens van toepassing (vb. PC 302 (horeca) en PC 320 (begrafenisondernemingen)).

Wat betekent dit voor de werkgever?

Werkgevers kunnen vanaf nu tot 120 vrijwillige overuren per kalenderjaar laten presteren. Sectoren hebben nog steeds de mogelijkheid om deze grens te verhogen tot maximaal 360 overuren.

Bron:
Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 129 van 23 april 2019 betreffende vrijwillige overuren

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.