Feedback
ella
De Vlaamse regering heeft besloten om een aantal maatregelen inzake 'werkbaar werk' tot eind 2021 te verlengen. Het gaat concreet om:
 
 • de werkbaarheidscheque;
 • de verhoging van de KMO-portefeuille.
 
Met het in kaart brengen van de werkbaarheid, wil men werknemers langer en met plezier aan het werk houden.
 
Deze nieuwsbrief bevat een beknopt overzicht van de voorziene maatrgelen waarop de werkgever ook in 2021 een beroep kan doen.
 
Werkbaarheidcheque
 
Via deze cheques kan een onderneming beoordelen op welke vlakken er nog actie mogelijk is om het 'werkbaar werk' te verbeteren.
 
Dit kan gebeuren door de aankoop van:
 
 • een werkbaarheidsscan van de onderneming;
 • begeleiding bij het uitvoeren van die scan.  
 
De uitvoering kan alleen gebeuren door een erkend dienstverlener van de KMO-portefeuille. SD Worx is zo'n dienstverlener.
 
Een onderneming kan steun aanvragen tot het plafond van 10.000 EUR bereikt is, met een maximum van 3 aanvragen.
 
Meer info kan je hier terugvinden.
 
Verhoging KMO-portefeuille
 
De verhoging van de KMO-portefeuille heeft als doel om ondernemingen die het steunplafond al bereikt hebben, de mogelijkheid te geven om maatregelen inzake 'werkbaar werk' te nemen.
 
Als voorwaarde moet het plafond van de KMO-portefeuille van 7.500 EUR bereikt zijn.
 
De verhoging kan gebruikt worden voor:
 
 • maatregelen of verbeterprojecten in het kader van 'werkbaar werk';
 • andere maatregelen buiten 'werkbaar werk', en dat voor maximum het bedrag van de acties inzake de werkbaarheid die genomen werden binnen de KMO-portefeuille.
 
De maximale verhoging bedraagt 5.000 EUR per organisatie.
 
Meer info kan je hier terugvinden.
 
Social Profit
 
Sinds 2020 kunnen ook organisaties binnen de social profit en sociale ondernemingen een beroep doen op de werkbaarheidscheques. Dit is ook in 2021 nog steeds het geval.
 
Uitbreiding naar aanleiding van COVID-19
 
De Vlaamse regering besloot vorig jaar, naar aanleiding van de corona-crisis, om het toepassingsgebied van de cheques uit te breiden. Aangezien de crisis nog steeds aan de gang is, blijft de uitbreiding ook in 2021 behouden.
 
Specifiek betekent dit dat de werkgever naast een scan of begeleiding bij de scan, ook de verbeteracties die daaruit voortvloeien kan financieren met de cheques.
 
Men kan verbeteringen doorvoeren door de aankoop van advies, begeleiding en/of opleiding voor:
 
 • aanpassingen aan de werkpost en de arbeidsorganisatie. Deze moeten ten goede komen van de werkbaarheid en de veiligheid van de werknemers, in de gewijzigde context als gevolg van corona.

  Denk hiervoor bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een duurzaam beleid rond thuiswerk en de organisatie van het werk bij de heropstart.
 
 • competentieversterking die noodzakelijk is om te kunnen werken in een gewijzigde arbeidscontext.

  Hebben medewerkers andere of nieuwe competenties nodig naar aanleiding van corona? En hoe kunnen we hiervoor zorgen?
 
 • aanpak van de impact op het psychisch welbevinden van de werknemers en werkgevers.

  Hoe kunnen medewerkers omgaan met de veranderingen en waar kunnen ze terecht als ze zich zorgen maken?
 
Opgelet!
De werkgever mag de cheques niet gebruiken voor de aankoop of plaatsing van beschermingsmateriaal. Hij kan ze wel gebruiken om advies, begeleiding (of opleiding) in te winnen over het gebruik ervan in de werksituatie.
 
Gevolgen voor de werkgever
De Vlaamse werkbaarheidscheque en de verhoging van de KMO-portefeuille worden verlengd. Ze kunnen ook in 2021 nog steeds gebruikt worden om advies in te winnen rond het implementeren van bijvoorbeeld een telewerkbeleid.
 
SD Worx is een erkend dienstverlener en kan je dus begeleiden bij de ontwikkeling van onder andere:
 • duurzaam thuiswerkbeleid;
 • advies rond welzijn;
 • flexibele werkroosters.
 
Voor meer informatie rond een samenwerking en de uitwerking van een voorstel kan je terecht bij onze collega’s van consultancy (LegalConsulting@sdworx.com of KMOconsultancy@sdworx.com)
Bron:
Actualisering van de subsidieoproepen werkbaarheidscheque en verhoging kmo-portefeuille in 2021, Vlaamse Ministerraad van 18 december 2020

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?


Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.