Feedback
ella
Grondwettelijk Hof: ook afwijkend opzegbeding ‘hogere bedienden’ blijft gelden
Losse berichten
Gepubliceerd op 17/06/2019

Het Grondwettelijk Hof oordeelde in 2018 al dat een geldige opzegclausule meegenomen moet worden in de berekening van het eerste deel van de opzegtermijn voor de ‘hoogste’ bedienden (bruto jaarloon hoger dan 64.508 euro in 2013). Het Hof herhaalt nu die stelling en breidt de toepassing ervan uit naar alle zogenaamde ‘hogere’ bedienden (bruto jaarloon hoger dan 32.254 euro in 2013).

 

Wet Eenheidsstatuut: rugzakje + weken

 

Sinds 1 januari 2014 wordt de opzegtermijn volgens de regels van de Wet Eenheidsstatuut (WES) berekend. Voor een werknemer die in dienst kwam vóór 2014 bestaat de opzegtermijn uit twee delen: een ‘rugzakje’ met de theoretische opzeg verworven op 31 december 2013, verhoogd met een termijn uitgedrukt in weken op basis van de anciënniteit sinds 1 januari 2014.

 

Rugzakje ‘hogere’ en ‘hoogste’ bediende: 1 maand per jaar, minstens 3 maanden

 

De WES bepaalt dat, bij opzeg door de werkgever, het rugzakje of het eerste deel van de opzegtermijn van een bediende met een bruto jaarloon hoger dan 32.254 euro (bedrag geldig in 2013), een forfait is: 1 maand per begonnen dienstjaar, met een minimum van 3 maanden. De berekening houdt rekening met de anciënniteit verworven op 31 december 2013.

 

Grondwettelijk Hof: afwijkend opzegbeding primeert

 

Vóór 2014 konden een werkgever en een bediende met een bruto jaarloon hoger dan 64.508 euro (bedrag geldig in 2013) binnen bepaalde grenzen een individuele overeenkomst sluiten over de door de werkgever te respecteren opzegtermijn.

 

In 2018 schoof het Grondwettelijk Hof de bepalingen van de WES al opzij voor deze ‘hoogste’ bedienden met zo’n geldig, afwijkend opzegbeding. Voor hen moet de werkgever bij de bepaling van het rugzakje niet de WES, maar de afspraken van het afwijkend opzegbeding toepassen. Zonder afwijkend beding geldt uiteraard de regel van de WES: 1 maand per jaar, met een minimum van 3 maanden. U vindt de details hier.

 

Nu oordeelt het Hof op dezelfde wijze voor alle ‘hogere’ bedienden (bruto jaarloon hoger dan 32.254 euro in 2013) met een geldige individuele afspraak over hun opzegtermijn.

 

De ontslagwetgeving voorzag nochtans voor bedienden met een jaarloon tussen 32.254 en 64.508 euro (bedragen 2013) geen optie van een afwijkend opzegbeding, althans niet vooraleer er sprake was van ontslag ('ten vroegste op het ogenblik waarop de opzegging wordt gegeven'). Toch kwam zo’n afspraak af en toe wel voor. Het Hof van Cassatie oordeelde, als hoogste rechtbank, al in 2008 dat enkel de werknemer de ongeldigheid of nietigheid van die afspraak kan inroepen. Doet hij dat niet (bijvoorbeeld omdat de overeenkomst voordelig voor hem is), dan blijft het afwijkend beding geldig.

 

Hieruit volgt nu dat het Grondwettelijk Hof opnieuw oordeelt dat de WES in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. Alle 'hogere' (niet enkel de 'hoogste') bedienden moeten, voor de berekening van het eerste deel van hun opzegtermijn bij ontslag door de werkgever, aanspraak kunnen maken op de overeenkomst die ze daarover eventueel gesloten hebben en die op 31 december 2013 gold.

 

De wet moet aangepast worden. In afwachting zullen de rechtbanken het arrest van het Grondwettelijk Hof ook al toepassen.

Wat betekent dit voor de werkgever?

We raden de werkgever aan in het rugzakje (eerste deel van de opzegtermijn) rekening te houden met een op 31 december 2013 geldend opzegbeding van een bediende met een jaarloon hoger dan 32.254 euro (in 2013).

 

We wijzen er op dat onze berekeningstool voor deze bedienden enkel de wettelijke berekeningswijze van het rugzakje toepast: 1 maand per begonnen dienstjaar, met een minimum van 3 maanden. De tool houdt geen rekening met een eventueel geldig opzegbeding.

Wat betekent dit voor de publieke sector?

Deze regels gelden ook voor contractuele werknemers in de publieke sector.

Bron:
Arrest Grondwettelijk Hof nr. 93/2019 van 6 juni 2019, https://www.const-court.be/public/n/2019/2019-093n.pdf

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.