Feedback
ella
Uitvoeringsbesluit sociaal passief eenheidsstatuut gepubliceerd
Uit het Belgisch Staatsblad van 14/05/2014
Gepubliceerd op 14/05/2014

Principe

Het sociaal passief werd ingevoerd om de kostprijs van het eenheidsstatuut voor de bedrijven te drukken.

 

Werkgevers kunnen binnen bepaalde grenzen en voorwaarden een belastingvrije provisie eenheidsstatuut aanleggen voor de ontslagkosten die de onderneming moet dragen in geval van ontslag.

 

Het vrijgestelde bedrag wordt echter terug aan de winst of baten toegevoegd op het ogenblik dat de betrokken werknemer het bedrijf verlaat ongeacht de reden (ontslag door werknemer of werkgever) of de wijze (met naleving opzeggingstermijn of verbrekingsvergoeding).

 

Voorwaarden

De provisie geldt enkel voor de werknemers die minimum 5 dienstjaren hebben in het eenheidsstatuut. Het heeft geen belang of de werknemer vóór of na 1 januari 2014 in dienst is getreden. De regeling geldt zowel voor werknemers onder de algemene ontslagregeling als de werknemers onder de uitzonderingsregeling.

 

De provisie bedraagt 3 weken bezoldiging per begonnen dienstjaar vanaf het 6e dienstjaar.

Vanaf het 21ste dienstjaar na 1 januari 2014 bedraagt de belastingvrijstelling 1 week bezoldiging per bijkomend begonnen dienstjaar.

 

De regeling voorziet geen omzetting van een forfaitair maandloon in een weekloon. Hopelijk brengt de fiscus klaarheid in de omzettingsmethode. Bij gebrek aan een uitdrukkelijke fiscale bepaling, kunnen we o.i. naar analogie teruggrijpen naar de wettelijke formule in de ontslagregeling die het mogelijk maakt het forfaitaire maandloon om te zetten in een weekloon:

 

        forfaitair maandloon x 3                                              

                     13

 

De vrijstelling start pas na 5 jaar anciënniteit in het eenheidsstatuut. De maatregel heeft pas vanaf 2019 effectieve uitwerking.

 

 

Uitvoering

Dit besluit legt het maximale brutomaandloon vast dat in aanmerking komt als berekeningsgrondslag voor de vrijstelling.

 

Het brutomaandloon dat als basis voor de vrijstelling dient, bedraagt 1 500 EUR plus 30% van het gedeelte van het maandloon dat hoger is dan 1 500 EUR.

Het gedeelte van het brutomaandloon dat hoger is dan 2 600 EUR geeft geen recht op een bijkomende vrijstelling.

 

Het vastgestelde maximumbedrag evenals de coëfficiënt van 30% zijn variabelen die aangepast kunnen worden rekening houdend o.a. met de voorziene budgettaire enveloppe. 

 

Formaliteiten

 

Om de vrijstelling te verkrijgen, moet de werkgever een nominatieve lijst ter beschikking houden van de administratie met voor elke werknemer waarvoor de vrijstelling gevraagd wordt :

 

  • volledige identiteit en, in voorkomend geval, het nationaal nummer;
  • datum van indiensttreding;
  • de anciënniteit verworven binnen het eenheidsstatuut;
  • de bruto belastbare bezoldigingen, beperkt tot bovenvermelde grens.

 

 

 

Bron:
KB van 25 april 2014 tot wijziging van het KB/WIB 92 met betrekking tot het vaststellen van het maximumbedrag van de vrijstelling inzake het sociaal passief ingevolge het eenheidsstatuut p. 39116; KB van 25 april 2014 tot wijziging van het KB/WIB 92 met betrekking tot de toepassingsmodaliteiten inzake het sociaal passief ingevolge het eenheidsstatuut p. 39121.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.