Feedback
ella
Recht op outplacement bij einde wegens medische overmacht goedgekeurd
Losse berichten 01/04/2019
Gepubliceerd op 01/04/2019

Vorige week keurde de Kamer een bijkomende outplacementregeling bij einde van de arbeidsovereenkomst, wegens medische overmacht, goed. De regeling vloeit voort uit de arbeidsdeal die de regering vorige zomer sloot. We bespraken ze al eerder in onze nieuwsbrief. Ter herinnering vindt u hier opnieuw de volledige bespreking.

 

Outplacement vandaag

Vandaag kennen we twee regelingen van outplacement:

  • de algemene regeling voor werknemers met een opzeggingstermijn van minstens 30 weken (eenheidsstatuut);
  • de bijzondere regeling voor bepaalde 45-plussers die minder dan 30 weken opzeggingstermijn hebben (cao nr. 82).

 

Beide regelingen gelden enkel voor zover er sprake is van een ontslag door de werkgever.

 

Binnenkort derde outplacementregeling

 

Binnenkort komt hier nog een derde regeling bij. Deze nieuwe outplacementregeling zal enkel gelden wanneer de werkgever zich beroept op medische overmacht om na afloop van een re-integratietraject het einde van de arbeidsovereenkomst vast te stellen. In deze context is er geen sprake van ontslag.

Het nieuwe recht speelt niet indien de werknemer zich beroept op de medische overmacht om het einde van de arbeidsarbeidsovereenkomst vast te stellen. Ook bij een gezamenlijke vaststelling (werkgever én werknemer) van het einde van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht, zal de nieuwe regeling niet aan de orde zijn.

 

Inwerkingtreding

 

De regeling treedt in werking 10 dagen na publicatie van de wettekst in het Staatsblad.  Vermoedelijk zal dat in de loop van de maand april of mei zijn.


Opgelet!

Deze maatregel is goedgekeurd in de Kamer, maar is nog niet gepubliceerd in het Staatsblad. Dat zal vermoedelijk de komende weken gebeuren. De bespreking geldt dus onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Wat betekent dit voor de werkgever?

Zodra de bepaling van kracht is, zal de werkgever die zich beroept op medische overmacht om de arbeidsovereenkomst te beëindigen een outplacementaanbod aan de werknemer moeten doen.

Bron:
Wetsvoorstel betreffende de sociale bepalingen van de jobsdeal, De Kamer, doc 54, nr. 3464.

Juridische inhoud

1. Derde outplacementregeling

Vandaag kennen we twee regelingen van outplacement:

  • de algemene regeling voor werknemers met een opzeggingstermijn van minstens 30 weken;
  • de bijzondere regeling voor bepaalde 45-plussers die minder dan 30 weken opzeggingstermijn hebben.

 

Beide regelingen gelden enkel voor zover het ontslag uit gaat van de werkgever.

 

In het kader van de arbeidsdeal komt er binnenkort een derde regeling bij. Deze nieuwe outplacementregeling zal gelden in zoverre de werkgever zich beroept op medische overmacht om het einde van de arbeidsovereenkomst vast te stellen, na afloop van een re-integratietraject. In deze context is er geen sprake van ontslag.

Het nieuwe recht speelt dus niet indien de werknemer zich beroept op de medische overmacht om het einde van de arbeidsarbeidsovereenkomst vast te stellen. Ook bij een gezamenlijke vaststelling van het einde van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht (werknemer en werkgever) zal de nieuwe regeling niet aan de orde zijn.

2. Verval of vrijstelling van het recht

De werkgever is vrijgesteld van de verplichting om dit outplacement aan te bieden, indien zijn sectoraal Fonds voor Bestaanszekerheid een gelijkwaardige outplacementbegeleiding aanbiedt, op basis van een algemeen verbindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst.

3. Vereisten outplacementaanbod

Het outplacementaanbod moet:

 

  • een waarde hebben van 1.800 euro;
  • aan dezelfde kwaliteitsvereisten voldoen als deze voorzien in de algemene outplacementbegeleiding;
  • op maat zijn van de gezondheidsproblematiek van de werknemer. Wat dit concreet betekent, is niet verduidelijkt. De concrete omstandigheden van het dossier zullen hier een richtlijn bieden.  
  • minstens uit 30 uren begeleiding bestaan gedurende een maximumperiode van 3 maanden. Dit is de helft van het aantal uren voorzien in de twee andere outplacementregelingen.

4. Procedure

Binnen 15 dagen na het einde van de arbeidsovereenkomst doet de werkgever schriftelijk een aanbod dat aan de bovenbeschreven vereisten voldoet.

 

Vanaf het aanbod door de werkgever beschikt de werknemer over een termijn van 4 weken om schriftelijk in te stemmen met het aanbod. Reageert de werknemer niet binnen deze periode, dan vervalt zijn recht op outplacement.

 

Wanneer de werknemer instemt, informeert hij de adviserend geneesheer van het ziekenfonds over de aanvang en de inhoud van de outplacementbegeleiding. De werknemer kan ook toestemming geven aan het outplacementbureau om de informatie aan de adviserend arts te bezorgen.
Het bezorgen van de info gebeurt binnen een termijn van 15 dagen na aanvang van de outplacementbegeleiding.

 

Indien de werknemer een nieuwe beroepsbezigheid (als werknemer of als zelfstandige) aanvat of voortzet en hij verwittigt de werkgever hiervan, wordt zijn outplacementbegeleiding onderbroken.

Verliest de werknemer zijn betrekking binnen de 3 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst, dan kan hij een hervatting van de outplacementbegeleiding vragen. Sowieso eindigt de begeleiding 6 maanden nadat ze werd aangevat.

 

5. Inwerkingtreding

De nieuwe outplacementregeling treedt in werking 10 dagen na publicatie van de wettekst in het Staatsblad. Mogelijk is dat al in de loop van de maand april of mei.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.