Feedback
ella
Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing wetenschappelijk onderzoek: Hof van Cassatie doet uitspraak over datum van aanmelding
Losse berichten
Gepubliceerd op 25/02/2023

Om in aanmerking te kunnen komen voor een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing  voor wetenschappelijk onderzoek, moet een werkgever de onderzoeks- of ontwikkelingsprojecten en -programma's aanmelden bij de Programmatorische Overheidsdienst (POD) Wetenschapsbeleid (BELSPO).

 

Er stelde zich al enige tijd de vraag wanneer die aanmelding precies moest gebeuren. 

 

Het Hof van Cassatie oordeelt nu dat de aanmelding van het project of programma moet gebeuren voorafgaand aan de aanvangsdatum ervan.

 

Situering

 

Sinds 2002 bestaat er in België een specifieke wetgeving rond de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing (BV) in het kader van wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling.

 

Als aan bepaalde voorwaarden voldaan is, moet een werkgever die werknemers tewerkstelt in het kader van wetenschappelijk onderzoek een bepaald deel van de ingehouden BV niet doorstorten aan de fiscus.

 

Aanmeldingsprocedure

 

Vanaf 1 januari 2014 moet de werkgever de onderzoeks- of ontwikkelingsprojecten en -programma's aanmelden bij de Programmatorische Overheidsdienst (POD) Wetenschapsbeleid (BELSPO).

 

Deze aanmelding is verplicht en een wezenlijke voorwaarde die vervuld moet zijn. Tot op heden ging men ervan uit de werkgever deze formaliteit moest vervullen uiterlijk op het ogenblik dat de vrijstelling van doorstorting van BV werd toegepast. 

 

Arrest Hof van Cassatie van 6 januari 2023

 

Het arrest van het Hof van Cassatie gaat specifiek over feiten die teruggaan tot 2012.

 

Feiten

 

De vennootschap vraagt daarbij de teruggave van BV aan via een bezwaarschrift voor de jaren 2012 tot 2015. De aanmelding bij BELSPO gebeurde pas  in de loop van 2016.

Het Hof verwerpt de teruggave van BV voor de jaren 2014 en 2015 op basis van de (vanaf 2014 gewijzigde) wetgeving, waarbij ze verwijst naar het begrip “verwachte aanvangsdatum”.

 

Vermits de aanmelding van het project pas gebeurde in 2016, dus na de aanvang van het project, is volgens het Hof niet voldaan aan de wettelijke voorwaarden. De vennootschap heeft daarom volgens het Hof geen recht op de vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor de jaren 2014 en 2015.

 

Houding fiscale administratie?

 

De vraag stelt zich op welke manier de fiscale administratie zal reageren op dit arrest van het Hof van Cassatie.

 

Op dit ogenblik aanvaardt de fiscus immers dat de werkgever de vrijstelling van doorstorting van BV kan toepassen vanaf de maand waarin het project of programma bij BELSPO is aangemeld.

 

Verder vermeldt de fiscus op haar website Fisconet het volgende: "De vrijstelling kan echter niet terugwerken naar een moment waarop die aanmelding nog niet was gebeurd. Concreet betekent dit dat voor een project of programma dat slechts in de loop van de 20ste maand werd aangemeld, de vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor onderzoek en ontwikkeling enkel mag worden toegepast voor de resterende looptijd van het project of programma". 

 

De houding van de fiscus is met andere woorden, soepeler dan deze van de rechter.

Wat betekent dit voor de werkgever?

Betekent dit arrest dat de fiscus zich zal moeten aligneren met het standpunt van het Hof van Cassatie? Dit zou betekenen dat de aanmelding vanaf heden of in de nabije toekomst zal moeten gebeuren voor de “verwachte aanvangsdatum” van het onderzoeks-of ontwikkelingsproject of programma.

 

Het is alleszins zo dat bedrijven veel zorgvuldiger zullen moeten omspringen met de planning van hun projecten én datum van indiening  van hun aanmeldingsdossiers.

We volgen dit van nabij op.

 

Hulp nodig?

 

Wenst u advies en hulp bij de beoordeling en de toepassing van dit arrest?  Contacteer dan onze Tax Consultants op het mailadres taxconsulting@sdworx.com.

Bron:
Arrest van het Hof van Cassatie, 6 januari 2023, Nr. F.20.0149.N

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.