Feedback
ella
Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing wetenschappelijk onderzoek : opgepast met einddatum!
Losse berichten
Gepubliceerd op 12/03/2021

Bij de aanmelding van hun wetenschappelijk project naar BELSPO toe, doen werkgevers er goed aan om een zo nauwkeurig mogelijke einddatum op te geven. Zoniet riskeren ze de verwerping van de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing in het kader van wetenschappelijk onderzoek.

 

Aanmelding

Wanneer een werkgever gebruik wil maken van de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing in het kader van wetenschappelijk onderzoek, moet hij voorafgaandelijk een aanmelding doen bij de dienst BELSPO.

 

Daarbij moet hij verplicht volgende informatie opgeven:

 

  • de identificatie van de schuldenaar van de bedrijfsvoorheffing;
  • de beschrijving van het project of programma.
    Daarbij moet men aantonen dat dit project fundamenteel onderzoek, industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling tot doel heeft;
  • de verwachte aanvangsdatum en de vooropgestelde einddatum van het project of programma.

 

Pas wanneer die aanmelding heeft plaatsgevonden, kan de werkgever aanspraak maken op de betrokken vrijstelling.

 

Voor een onderneming is het niet altijd even vanzelfsprekend om exact te weten wanneer een onderzoeksproject ten einde loopt.

Daarom geven ze vaak een hypothetische einddatum (bijvoorbeeld 31 december 2099)op bij de aanmelding van hun project.

 

Parlementaire vraag

 

De vraag stelde zich of de opgave van zo'n hypothetische einddatum een probleem vormde voor de toepassing van de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing.

 

Het antwoord daarop van de minister is behoorlijk streng.

Het is weliswaar mogelijk dat ondernemingen de exacte einddatum van hun project voorafgaandelijk niet kennen. Ze moeten echter wel in staat zijn om een realistische einddatum op te geven.

 

Volgens de minister leidt een puur hypothetische einddatum ertoe dat een werkgever geen aanspraak kan maken op de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing.

 

Wanneer men de einddatum van het project regulariseert naar aanleiding van bijvoorbeeld een fiscale controle, dan geldt de vrijstelling enkel vanaf de datum van regularisatie.

Men kan hiervan afwijken. Daartoe moet de werkgever kunnen aantonen dat hij dit gegeven al eerder via mail of ander communicatiemiddel aan BELSPO had gemeld.

Wat betekent dit voor de werkgever?

Bij de aanmelding van hun wetenschappelijk project naar BELSPO toe, doen werkgevers er goed aan om een zo nauwkeurig mogelijke einddatum op te geven.

 

Zoniet riskeren ze de verwerping van de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing naar aanleiding van een fiscale controle.

Bron:
Parlementaire Vraag nr. 62 van dhr. Wouter Vermeersch dd. 9 november 2020, Bulletins Vragen en Antwoorden nr. 0035, www.dekamer.be.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.