Feedback
ella
Bedrijfsvoorheffing vangnet of catch-all bepaling: daling tarief bedrijfsvoorheffing vanaf 1 mei 2018.
Uit het Belgisch Staatsblad van 29/03/2018
Gepubliceerd op 29/03/2018

Situering

 

Door de vangnetbepaling wil men vermijden dat België in internationale situaties wel bevoegd is om belasting te heffen, maar door gebrek aan een wettelijke basis geen effectieve belasting kan heffen op  de betalingen aan het buitenland voor de geleverde diensten.

 

De belasting wordt geïnd via de bedrijfsvoorheffing. De voorheffing werkt bevrijdend. De begunstigde van de inkomsten hoeven geen aangifte in de belasting der niet-inwoners in te dienen.

 

Sinds 2016 is het toepassingsgebied ingeperkt. De dienstverlener/niet-inwoner moet zich ten aanzien van die personen rechtstreeks of onrechtstreeks in enigerlei band van wederzijdse afhankelijkheid bevinden. Het al dan niet bestaan van banden van wederzijdse afhankelijkheid is een feitenkwestie. Zo kunnen er bijvoorbeeld banden van wederzijdse afhankelijkheid bestaan omwille van een deelname in het kapitaal.

 

Een aantal toepassingsgevallen vinden we in de dubbelbelastingverdragen met Roemenië, India, Marokko, Argentinië, Brazilië, Tunesië, Ghana en Rwanda. Het gaat voornamelijk over commissielonen of vergoedingen voor het geven van technische bijstand door inwoners van de voormelde landen.

 

Daling tarief

 

Het tarief van de bedrijfsvoorheffing op de inkomsten gevat door deze bepaling daalt van 33% naar 29%.  Het effectief tarief, na aftrek van forfaitaire kosten van 50 %, bedraagt 14,50%.

 

Bovendien mag het bedrag aan bedrijfsvoorheffing  niet meer bedragen dan de maximale bronheffing voorzien door het dubbelbelastingverdrag.

 

De inkomsten worden vermeld op een fiche 281.30.

 

De verlaging is van toepassing op de vanaf 1 mei 2018 betaalde of toegekende inkomsten.

 

Reden van de verlaging

 

Het tarief daalt door de recente verlaging van het tarief in de vennootschapsbelasting. Het vennootschapstarief daalt van 33% (+3% crisisbelasting = 33,99%) naar 29% (+2% crisisbelasting = 29,58%) vanaf aanslagjaar 2019 verbonden aan een belastbaar tijdperk dat ten vroegste aanvangt op 1 januari 2018.

Wat betekent dit voor de werkgever?

Voor werkgevers die internationaal actief zijn en onderworpen zijn aan deze vangnetbepaling daalt het tarief van bedrijfsvoorheffing. Een gunstige evolutie.

Bron:
Koninklijk besluit van 25 maart 2018 tot wijziging van de bijlage III van het KB/WIB 92, p. 30746.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.