Feedback
ella
Verlenging corona-werkloosheid vanaf september 2020
Losse berichten
Gepubliceerd op 15/07/2020

De huidige, soepele regeling tijdelijke werkloosheid wegens corona loopt nog algemeen tot 31 augustus 2020.

 

Nadien zal ze opnieuw verlengd worden, tot 31 december 2020, maar niet meer voor alle bedrijven. Men koppelt de verlenging aan de naleving van een bijkomend criterium. 

 

Verlenging voor welke werkgevers?

De verlenging van de eenvoudige corona-werkloosheid vanaf 1 september geldt enkel voor werkgevers die in het 2e kwartaal 2020 voor minstens 20% van de normaal gewerkte arbeidstijd tijdelijke werkloosheid hebben toegepast. 

 

Zowel de dagen tijdelijke werkloosheid wegens corona als de eventuele dagen tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen, voor arbeiders en bedienden, komen in aanmerking.

 

Formaliteit

De werkgever zal moeten aantonen dat hij aan de 20%-voorwaarde voldoet. We verwachten hiervoor een nieuw formulier. De concrete modaliteiten zijn nog niet gekend.

 

Wat met werkgevers die niet voldoen aan dit criterium?

Zij zullen opnieuw gebruik moeten maken van tijdelijke werkloosheid om economische redenen.

 

De regering voert ook hier een versoepeling door. Die geldt voor de periode vanaf 1 september 2020 tot 31 december 2020. In een eerdere nieuwsbrief spraken we al over deze vereenvoudigde vorm van tijdelijke economische werkloosheid. Binnenkort komen we hier ook op terug.

 

Hoe het criterium van 20% berekenen?

Het aantal dagen tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen en wegens overmacht corona (DmfA-codes 71, 76 en 77) in het 2e kwartaal 2020 moet minstens 20% bedragen van het totaal aantal aan dagen, aangegeven aan de RSZ.

 

Een aantal dagen (DmfA-codes 30, 50, 51 en 52) telt evenwel niet mee in het totaal.  Dat zijn de dagen:

    • verlof zonder wedde;
    • ziekte en ongeval van gemeen recht;
    • moederschapsbescherming en borstvoedingspauzes (CAO nr. 80);
    • vaderschaps- of geboorteverlof, adoptieverlof en pleegouderverlof (alleen de dagen ten laste van de RIZIV-sector 'uitkeringen').


Opgelet!

De regeling zoals hier beschreven, is aangekondigd door minister Muylle. Ze kan nog wijzigen, al is die kans klein.

 

De info geldt onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad. Die publicatie zou in de loop van volgende week al gebeuren.

Wat betekent dit voor de werkgever?

Met de verlenging komt de regering tegemoet aan de sectoren en ondernemingen die uitzonderlijk hard getroffen zijn én blijven door de coronacrisis.

 

Wel moet men voldoen aan de 20%-regel. SD Worx onderzoekt momenteel een werkbare methode om u te helpen bij het berekenen daarvan. We houden u uiteraard op de hoogte.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.