Feedback
ella
De Programmawet is gepubliceerd
Uit het Belgisch Staatsblad van 29/12/2017
Gepubliceerd op 02/01/2018

De Programmawet (1) werd vrijdag in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.

 

Deze wet bevat een hele reeks maatregelen die in werking treden op 1 januari 2018.

 

Een overzicht:

  • Wijninckx-bijdrage aanvullende pensioenen stijgt naar 3%

De bijzondere socialezekerheidsbijdrage voor de aanvullende pensioenen verhoogt van 1,5% naar 3% vanaf 1 januari 2018 (zie de nieuwsbrief van 9 oktober 2017).

  • Uitbreiding toepassingsgebied flexi-jobs

Vanaf 1 januari 2018 breidt men het toepassingsgebied uit:

- naar andere sectoren dan de horeca (bijvoorbeeld naar de sectoren voedingswaren 

  en kappers);

- niet enkel personen die al een tewerkstelling hebben van minimaal 4/5e bij een 

  andere werkgever maar ook gepensioneerden komen in aanmerking (zie de nieuwsbrief van 9 oktober 2017 en 2 januari 2018).

  • Mogelijkheid om een winstpremie uit te keren

Vanaf 1 januari 2018 kunnen werkgevers een winstpremie uitkeren aan hun werknemers. Het gaat om een nieuwe sociaal en fiscaal aantrekkelijke mogelijkheid voor ondernemingen om een deel van de winst toe te kennen aan de werknemers (zie de nieuwsbrief van 10 oktober 2017).

  • E-commerce versoepeling invoering arbeidsregeling met nacht- of zondagarbeid

De ondernemingen actief in de elektronische handel van roerende goederen (E-commerce) zullen vanaf 2018 gemakkelijker een doorlopende dienstverlening kunnen organiseren. De procedure om ook personeel tijdens het weekend en 's nachts tewerk te stellen, wordt tijdelijk vereenvoudigd (zie de nieuwsbrief van 10 oktober 2017).

  • Niet-naleven voorrangsregels deeltijders wordt bestraft

Werkgevers riskeren een straf indien zij een deeltijdse werknemer met een inkomensgarantie-uitkering niet bij voorrang een openstaande job geven. De regel is van toepassing op de arbeidsovereenkomsten die worden gesloten vanaf 1 januari 2018 (zie de nieuwsbrief van 11 oktober 2017).

  • Volledige vrijstelling prestaties met loonbehoud duurder

Vanaf 1 januari 2018 stijgt de kost voor de werkgever als hij een werknemer volledig vrijstelt van prestaties met volledig of gedeeltelijk behoud van loon. Er wordt een nieuwe bijzondere activeringsbijdrage in het leven geroepen. De bijdrage is groter naarmate de werknemer jonger is bij instap in het systeem van vrijstelling van prestaties. Bepaalde situaties blijven uitgesloten van de bijdrage, bv. vrijstelling van prestaties in het kader van een opzeggingsperiode en wettelijke schorsingen van de arbeidsovereenkomst. Een regeling van vrijstelling van prestaties gestart vóór 28 september 2017 of in toepassing van een cao neergelegd vóór die datum blijven ook vrij van de nieuwe bijdrage (zie de nieuwsbrief van 12 oktober 2017).

  • Niet-recurrente loonbonus niet meer mogelijk bij sluiting onderneming

Vanaf 1 januari 2018 is het niet meer mogelijk om een collectieve loonbonus toe te kennen na de aankondiging van een collectief ontslag met sluiting van de onderneming. De collectieve loonbonus blijft wel mogelijk indien de cao of toetredingsakte bij de griffie van de FOD WASO neergelegd wordt vóór de aankondiging van het collectief ontslag (zie de nieuwsbrief van 9 oktober 2017).

Bron:
Programmawet (1) van 25 december 2017, Belgisch Staatsblad 29 december 2017, p. 116365.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.