Feedback
ella
Integratie van de Sociale Maribel in de DmfA vanaf 4e kwartaal 2018
Uit het nieuws
Gepubliceerd op 31/10/2018

DMFA-gegevens in de toekomst basis voor subsidies sociale maribel

Vanaf het vierde kwartaal 2018 moeten werkgevers uit de social-profitsector, die subsidies ontvangen voor bijkomende tewerkstelling in het kader van de Sociale Maribel, een aantal bijkomende gegevens aangeven in de kwartaalaangifte.

 

In de toekomst zullen de sociale maribelfondsen de financiële tegemoetkomingen dan ook betalen op basis van de gegevens in DMFA.  

 

Administratieve vereenvoudiging

De werkgevers uit de privésector met sociale maribelsubsidies communiceren op dit moment via twee circuits:  

  • de DMFA voor loon- en prestatiegegevens;
  • een parallel circuit van prestatiestaten per trimester of semester - vaak op papier - voor bijkomende gegevens naar de sociale maribelfondsen.

 

Op termijn verdwijnt het aparte circuit. De bijkomende gegevens worden opgenomen in de DMFA. Dankzij deze administratieve vereenvoudiging kunnen de fondsen sociale maribel sneller en op een uniforme manier over de gegevens beschikken.

 

Om de continuïteit van de uitbetaling van de financiële tegemoetkomingen te garanderen, blijft het parallelle circuit wel nog behouden tot en met het eerste kwartaal 2019. Na een positieve evaluatie verdwijnt het parallelle circuit definitief en kan enkel nog een aangifte via DMFA.

 

Opmerking

Bepaalde formaliteiten blijven ook in de toekomst nog via een ander circuit verlopen, bijvoorbeeld de aansluiting bij een sociaal maribelfonds, aanvraag voor toekenning van bijkomende gesubsidieerde arbeidsplaatsen.

 

Welke aanvullende gegevens?

De werkgever moet volgende gegevens per tewerkstelling aangeven:

  • het gemiddeld aantal door de Sociale Maribel gefinancierde uren per week;
  • gegevens met betrekking tot loonkost vrijgesteld van RSZ-bijdragen die in aanmerking komen voor subsidiëring door de Sociale Maribel (niet van toepassing voor werkgevers PPL; dit zijn provinciale en plaatselijke besturen);
  • gegevens met betrekking tot ontvangen premies of subsidies andere dan Sociale Maribel (beperkt tot activering in de praktijk).

 

Meer informatie

De nieuwigheden licht RSZ verder in detail toe in bijgevoegde nota.

Wat betekent dit voor de werkgever?

De verschillende sociale marbelfondsen hebben de betrokken werkgevers aangeschreven om hen te informeren over de nieuwe werkwijze.

 

SD Worx bereidt momenteel de informatica-technische aanpassingen voor die nodig zijn voor deze werkgevers uit de socialprofit. 

De aangifte van het 4e kwartaal 2018 zal gebeuren volgens de nieuwe werkwijze. 

Meer gedetailleerde informatie per type invoerpakket volgt binnenkort.

Wat betekent dit voor de publieke sector?

Voor de openbare instellingen die ressorteren onder het fonds sociale maribel van de overheidssector blijft de werkwijze in de kwartaalaangifte nagenoeg ongewijzigd. 

 

Deze werkgevers zijn nu al verplicht de specifieke zone ‘maatregelen non-profit’ in te vullen.  Hier duidt de werkgever aan dat de werknemer aangeworven werd in het kader van een tewerkstellingsmaatregel voor de non-profitsector (Sociale Maribel en social profitsector). Dit blijft ongewijzigd van toepassing.

 

In de DMFA-PPL worden de loonelementen van belang voor de subsidiëring sociale maribel reeds aangegeven met andere looncodes. Daarom zijn die nieuwe looncodes niet nodig in de DMFA-PPL.

 

In DMFA-PPL wordt wel een nieuwe looncode voorzien voor opgave van premies of subsidies andere dan Sociale Maribel. En ook de nieuwe zone 'gemiddeld aantal gesubsidieerde uren' wordt toegevoegd.  

Bron:
Tussentijdse administratieve instructies voor DMFA en DMFA-PPL van 11 oktober 2018.
Nota RSZ met algemene informatie over de nieuwigheden in DMFA.
Inhoudstafel
Juridische inhoud Sociale Maribel - wijzigingen in DmfAIn DMFA worden vanaf het 4e kwartaal 2018 een aantal nieuwe gegevens opgevraagd met het oog op de uitbetaling van de sociale maribel subsidies door de fondsen sociale maribel. Nieuwe zone QbisDeze zone 'gemiddeld aantal gesubsidieerde uren per week van de werknemer' bevindt zich op de tewerkstellingslijn van de werknemers tewerkgesteld in het kader van Sociale maribel.  De zone bevat het aantal gepresteerde uren per week die het sociale maribelfonds ten laste neemt. De werkgever vermeldt in deze zone dus het aantal uren per week waarvan het brutoloon gefinancierd wordt met middelen sociale maribel.  Deze zone komt naast de bestaande zones: Q = het totaal aantal uren dat de werknemer per week presteert; S = het aantal uren per week voor een voltijdse maatpersoon in de instelling.  voorbeeldenaantal uren/week van de werknemersubsidie SM voor aantal gesubsidieerde uren in DMFA38 u (voltijdse tewerkstelling)1 VTE38 40 u (voltijdse tewerkstelling)0,8 VTE32 (40 x 0,8)30,4 u (deeltijdse tewerkstelling 80%voltijdse maatman 38 u/w)0,8 VTE30,430,4 u (deeltijdse tewerkstelling 80%voltijdse maatman 38 u/w)0,5 VTE19 (38 x 0,5) Nieuwe looncodesDMFA voorziet drie nieuwe looncodes: Code 024 voor vergoedingen niet onderworpen aan RSZ uitgezonderd tussenkomst voor verplaatsingen in opdracht; Deze code bevat onder meer dubbel vakantiegeld, werkgeverstussenkomst in maaltijdcheques, tussenkomst voor woon-werkverkeer, vergoedingen aan arbeiders en bepaalde bedienden tijdens de 2e, 3e en 4e week ziekte of arbeidsongeschiktheid. Deze code vervangt een kolom op de huidige prestatiestaat. Code 025 voor tussenkomst voor verplaatsingen in opdracht;   Code 026 voor premies en/of loonsubsidies andere dan de Sociale Maribel met het doel dubbele financiering uit te sluiten.  Het gaat hier concreet om de werkuitkeringen in het kader van het Activaplan en plan impulsion die hier moeten opgegeven worden. De overige premies en subsidies zullen via een ander kanaal dan de DMFA en de DMFA-PPL opgevraagd worden door de socialemaribelfondsen. Het gaat  bijvoorbeeld over het (vroegere) betaald educatief verlof, de tegemoetkomingen uitbetaald door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, de Vlaamse ondersteuningspremie, de tussenkomsten in de ongevallenverzekering, de sociale inschakelingseconomie, de gesubsidieerde contractuelen.  Reden nieuwe codesDe bedragen onder code 24 en 25 behoren tot de brutoloonkost die een Fonds Sociale Maribel financiert.   Het bedrag onder code 26 vermindert de brutoloonkost van de werknemer en wordt door het Fonds Sociale Maribel in mindering gebracht van de toegekende tegemoetkoming.  Merk op!De structurele vermindering en de doelgroepverminderingen worden niet vermeld onder de code 26. RSZ verrekent die verminderingen automatisch. De bedragen aangegeven onder de nieuwe bezoldigingscodes hebben geen impact op de bijdrageberekening.

Context

Wat is sociale Maribel?

Sociale maribel is een systeem van bijdragevermindering, hoofdzakelijk voor de non-profitsector (op basis van een koninklijk besluit van 18 juli 2002). De betrokken sector heeft recht op een forfaitaire vermindering voor iedere werknemer die tijdens het kwartaal ten minste 50 % presteert (33 % voor de sector van de beschutte werkplaatsen) van het aantal arbeidsdagen of arbeidsuren van een voltijdse betrekking.

Het bedrag van de vermindering wordt door de RSZ zelf berekend en ingehouden bij de betrokken werkgevers en vervolgens doorgestort aan de daartoe opgerichte sociale fondsen. De werkgever moet wel rekening houden met deze inhouding sociale maribel om het maximumbedrag aan bijdragen te bepalen dat nog in aanmerking komt voor eventuele andere verminderingen die hij kan toepassen.

Het gaat dus niet om een bijdragevermindering op het niveau van de werkgever, maar wel op het niveau van de sector waarin de werkgever actief is. De bedragen die door deze maatregel vrijgemaakt worden binnen een bepaalde sector, worden aangewend om bijkomende tewerkstelling in de sector te subsidiëren.

De nieuwigheden besproken in deze nieuwsbrief houden verband met de sociale maribel subsidies die bepaalde werkgevers toegekend krijgen vanuit hun sectorale sociale maribelfonds. De betrokken werkgevers dienen immers te rapporteren aan hun sociale maribelfonds over de werknemers die ze tewerkstellen met de toegekende subsidiegelden.

Welke werkgevers?

De maatregel betreft werkgevers die voor hun aangegeven werknemers ressorteren onder de volgende paritaire comités:

  • Paritair Comité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp (318);
  • Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Franse Gemeenschap, het Waalse Gewest en de Duitstalige Gemeenschap (318.01);
  • Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Vlaamse Gemeenschap (318.02);
  • Paritair Comité voor de opvoedings- en huisvestingsinrichtingen en -diensten (319);
  • Paritair Subcomité voor de opvoedings- en huisvestingsinrichtingen en -diensten van de Vlaamse Gemeenschap (319.01);
  • Paritair Subcomité voor de opvoedings- en huisvestingsinrichtingen en -diensten van de Franse Gemeenschap, het Waalse Gewest en de Duitstalige Gemeenschap (319.02);
  • Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen, de sociale werkplaatsen en maatwerkbedrijven (327), met uitzondering van de sociale werkplaatsen;
  • Paritair Subcomité voor de beschutte werkplaatsen gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap of door de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de sociale werkplaatsen erkend en/of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap (327.01) en maatwerkbedrijven, met uitzondering van de sociale werkplaatsen;
  • Paritair Subcomité voor de beschutte werkplaatsen gesubsidieerd door de Franse Gemeenschap (327.02);
  • Paritair Subcomité voor de beschutte werkplaatsen van het Waalse Gewest en van de Duitstalige Gemeenschap (327.03);
  • Paritair Comité voor de socio-culturele sector (329);
  • Paritair Subcomité voor de socio-culturele sector van de Vlaamse Gemeenschap (329.01);
  • Paritair subcomité voor de federale en bicommunautaire socio-culturele organisaties (329.03);
  • Paritair Subcomité voor de socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waals Gewest (329.02);
  • Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en diensten (330), met uitzondering van de werkgevers die onder de omschrijving van het paritair subcomité voor de tandprothese vallen;
  • Paritair Comité voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector (331);
  • Paritair Comité voor de Franstalige en Duitstalige welzijns- en gezondheidssector (332).

Het toepassingsgebied van de maatregel omvat ook enkele werkgevers die behoren tot de openbare sector.

Voor de DMFA-PPL betreft het personeel aangegeven onder welbepaalde NACE-codes. 

Welke werknemers?

Voor de privésector komen enkel de werknemers die onder alle sociale zekerheidsregelingen vallen in aanmerking voor de inhouding sociale maribel.

Voor de privésector en voor de openbare sector aangegeven in de DMFA, moet een inhouding gebeuren voor iedere werknemer die in het kwartaal ten minste 50 % van het aantal arbeidsdagen of arbeidsuren presteert, zoals voorzien in de sector voor een voltijdse betrekking.  In afwijking hierop is voor de beschutte werkplaatsen een minimum van 33 % vereist.

Voor de openbare sector aangegeven in de DMFA-PPL gaat het om werknemers van wie het arbeidsregime minstens 50 % bedraagt van een voltijdse betrekking in de betreffende sector.

Juridische inhoud

 Sociale Maribel - wijzigingen in DmfA

In DMFA worden vanaf het 4e kwartaal 2018 een aantal nieuwe gegevens opgevraagd met het oog op de uitbetaling van de sociale maribel subsidies door de fondsen sociale maribel.

 

Nieuwe zone Qbis

Deze zone 'gemiddeld aantal gesubsidieerde uren per week van de werknemer' bevindt zich op de tewerkstellingslijn van de werknemers tewerkgesteld in het kader van Sociale maribel.

 

De zone bevat het aantal gepresteerde uren per week die het sociale maribelfonds ten laste neemt. De werkgever vermeldt in deze zone dus het aantal uren per week waarvan het brutoloon gefinancierd wordt met middelen sociale maribel.

 

Deze zone komt naast de bestaande zones:

Q = het totaal aantal uren dat de werknemer per week presteert;

S = het aantal uren per week voor een voltijdse maatpersoon in de instelling. 

 

voorbeelden

aantal uren/week

van de werknemer

subsidie SM voor

 

aantal gesubsidieerde uren in DMFA
38 u (voltijdse tewerkstelling)1 VTE38
40 u (voltijdse tewerkstelling)0,8 VTE32 (40 x 0,8)
30,4 u (deeltijdse tewerkstelling 80%voltijdse maatman 38 u/w)0,8 VTE30,4
30,4 u (deeltijdse tewerkstelling 80%voltijdse maatman 38 u/w)0,5 VTE19 (38 x 0,5)

 

Nieuwe looncodes

DMFA voorziet drie nieuwe looncodes:

 

  • Code 024 voor vergoedingen niet onderworpen aan RSZ uitgezonderd tussenkomst voor verplaatsingen in opdracht;

 

Deze code bevat onder meer dubbel vakantiegeld, werkgeverstussenkomst in maaltijdcheques, tussenkomst voor woon-werkverkeer, vergoedingen aan arbeiders en bepaalde bedienden tijdens de 2e, 3e en 4e week ziekte of arbeidsongeschiktheid. Deze code vervangt een kolom op de huidige prestatiestaat.

 

  • Code 025 voor tussenkomst voor verplaatsingen in opdracht; 

 

  • Code 026 voor premies en/of loonsubsidies andere dan de Sociale Maribel met het doel dubbele financiering uit te sluiten.

 

Het gaat hier concreet om de werkuitkeringen in het kader van het Activaplan en plan impulsion die hier moeten opgegeven worden.

 

De overige premies en subsidies zullen via een ander kanaal dan de DMFA en de DMFA-PPL opgevraagd worden door de socialemaribelfondsen. Het gaat  bijvoorbeeld over het (vroegere) betaald educatief verlof, de tegemoetkomingen uitbetaald door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, de Vlaamse ondersteuningspremie, de tussenkomsten in de ongevallenverzekering, de sociale inschakelingseconomie, de gesubsidieerde contractuelen.

 

Reden nieuwe codes

De bedragen onder code 24 en 25 behoren tot de brutoloonkost die een Fonds Sociale Maribel financiert.  
Het bedrag onder code 26 vermindert de brutoloonkost van de werknemer en wordt door het Fonds Sociale Maribel in mindering gebracht van de toegekende tegemoetkoming.

 

Merk op!

De structurele vermindering en de doelgroepverminderingen worden niet vermeld onder de code 26. RSZ verrekent die verminderingen automatisch.

 

De bedragen aangegeven onder de nieuwe bezoldigingscodes hebben geen impact op de bijdrageberekening.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.