Feedback
ella
Nieuwe apps in strijd tegen sociale fraude
Losse berichten 08/03/2017
Gepubliceerd op 08/03/2017

Op initiatief van de Staatssecretaris voor Bestrijding van sociale fraude werden 2 nieuwe apps ontwikkeld. Met deze apps kan een Belgische aannemer onmiddellijk zien of de binnen- of buitenlandse aannemers of werkkrachten wel in orde zijn met de sociale wetgeving.

 

Nieuwe app: 'Check inhoudingsplicht'

Volgens de Belgische wetgeving zijn ondernemingen hoofdelijk aansprakelijk voor de sociale en/of fiscale schulden van hun medecontractanten voor werken in onroerende staat (zoals bouw, elektrotechniek, schoonmaak en onderhoud) en voor activiteiten in de bewakings- of vleessector.

 

Met deze nieuwe app 'Check inhoudingsplicht' kan de aannemer heel eenvoudig de inhoudingsplicht voor een onderneming uit de welbepaalde sectoren controleren. Zo kan een aannemer snel zien of een onderaannemer wel correct de regels volgt en of deze geen sociale of fiscale schulden heeft. De app geeft informatie in real-time. Voortaan wordt actuele informatie van de RSZ en de FOD Financiën samen in één overzichtelijk scherm gepresenteerd. Als er iets niet klopt, gaat er een rood licht branden op de app. De aannemer moet dan de inhoudingsplicht volgen en een percentage van de factuur doorstorten aan de RSZ en/of de fiscus.

 

Nieuwe app: 'Check Limosa'

Buitenlandse werknemers en zelfstandigen die tijdelijk in België komen werken zijn verplicht zich voorafgaand aan te melden via de online toepassing Limosa. Men ontvangt onmiddellijk na aanmelding een Limosa-meldingsbewijs (L1-document).

 

Dankzij deze nieuwe app 'Check Limosa' kan een Belgische werkgever of klant nu direct controleren of de buitenlandse werknemer of zelfstandige wel correct aangemeld is. Door deze nieuwe app kan de Belgische werkgever of klant eenvoudig de QR-code op het L1-document scannen. De onlinedienst verifieert dan onmiddellijk de identificatiegegevens en de geldigheidsperiode van de Limosa melding. De app toont bovendien hoe lang de werknemer of zelfstandige nog in België mag werken.

 

Door deze vrijwillige check genieten Belgische ondernemers van meer rechtszekerheid bij het inschakelen van buitenlandse werknemers of zelfstandigen. De gegevens op het L1-document en de app moeten immers identiek zijn. Is dat niet het geval dan moet de Belgische ondernemer hiervan aangifte doen op het Limosa-portaal. Door deze aangifte is men bevrijd van de aansprakelijkheid voor de Limosa-meldingsplicht.

 

Is er voor de gedetacheerde werkkracht ook nog een aanwezigheidsregistratie verplicht ('Checkinatwork'), dan kan die registratie gedaan worden door eenvoudig door te klikken vanuit 'Check Limosa'.

 

Praktisch

Beide nieuwe apps zijn vanaf 8 maart operationeel.

 

U kan de links naar de website met meer uitleg over deze apps hieronder vinden bij Bronnen.

Wat betekent dit voor de werkgever?

De 2 nieuwe apps 'Check inhoudingsplicht' en 'Check Limosa' zijn een handig instrument voor alle ondernemers om de regelgeving correct te volgen. Met deze apps kan een Belgische aannemer onmiddellijk zien of de binnen- of buitenlandse aannemers of werkkrachten wel in orde zijn met de sociale wetgeving.

 

In de bouwsector maar ook in de elektrotechnische, schoonmaak-, metaal-, land- en tuinbouw-, vleesverwerkende industrie en in de bewakingssector zijn deze apps zeer nuttig omdat deze ondernemingen hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de sociale en/of fiscale schulden van hun medecontractanten.

 

De inspectiediensten zullen de apps bovendien inzetten om gerichtere controles uit te voeren in hun strijd tegen sociale fraude en oneerlijke concurrentie.

Bron:
Check inhoudingsplicht: https://www.socialsecurity.be/site_nl/employer/infos/check-30bis/index.htm Check Limosa: https://www.socialsecurity.be/site_nl/employer/infos/limosa-l1/index.htm

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.