Feedback
ella
Nieuws over dienstencheques in het Waalse Gewest
Uit het Belgisch Staatsblad van 20/12/2016
Gepubliceerd op 23/12/2016

Sinds de zesde Staatshervorming zijn de Gewesten bevoegd voor de reglementering over de dienstencheques. De federale reglementering werd al door de verschillende Gewesten aangepast, met inbegrip van het Waalse Gewest. Maar alle details in Wallonië waren nog niet vastgelegd ; dit is nu gebeurd met de publicatie van het Waalse besluit.

De nieuwe wettekst is van toepassing op de activiteiten (= thuishulp van huishoudelijke aard) uitgeoefend ten behoeve van gebruikers die hun hoofdverblijfplaats in het Waalse Gewest hebben.

Hieronder een beknopt overzicht van de nieuwigheden:

    • het is de Waalse minister van Tewerkstelling die zorgt voor de erkenning van de dienstenchequesbedrijven die activiteiten in het Waalse Gewest verrichten;  
    • 6 op de 10 nieuwe jobs moeten voorbehouden worden aan niet-werkende werkzoekenden of leefloners ;
    • de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van alle werknemers met een dienstencheque-overeenkomst moet minstens 19 uren op jaarbasis bedragen;
    • de erkende onderneming moet een aantal opleidingsuren aan haar werknemers garanderen en de kostprijs van deze uren kan gedeeltelijk door de FOREM terugbetaald worden.

Wat betekent dit voor de publieke sector?

Bovenstaande is ook van toepassing voor de publieke sector

Bron:
Waals besluit van 1/12/16 tot wijziging van het KB van 12/12/01 betreffende de dienstencheques en van het KB van 7/6/07 betreffende het opleidingsfonds dienstencheques

Context

Sinds de zesde Staatshervorming zijn de Gewesten bevoegd voor de reglementering over de dienstencheques. De federale reglementering werd al door de verschillende Gewesten aangepast, met inbegrip van het Waalse Gewest.

Maar alle details in Wallonië waren nog niet vastgelegd ; dit is nu gebeurd met de publicatie van het Waalse besluit.

De nieuwe wettekst is van toepassing op de activiteiten (= thuishulp van huishoudelijke aard) uitgeoefend ten behoeve van gebruikers die hun hoofdverblijfplaats in het Waalse Gewest hebben.

Juridische inhoud

1. Dienstenchequebedrijf moet erkend zijn

Sinds 1 januari 2016 moet elk dienstenchequebedrijf erkend worden door het Gewest waarin zij activiteiten verricht. In Wallonië is dit de Minister van Tewerkstelling die de erkenning aflevert, na het advies van de ‘Waalse economische en sociale raad’.

De ondernemingen, die vóór 2016 door de federale overheid werden erkend, behouden hun erkenning om hun activiteiten in de drie gewesten te verrichten.

2. 6 op 10 nieuwe dienstencheques-jobs voor werkzoekenden

In tegenstelling tot Vlaanderen behoudt het Waalse Gewest de verplichting voor dienstenchequebedrijven om niet-werkende werkzoekende of leefloners aan te werven. Zes op 10 nieuwe dienstencheques-jobs moeten immers aan die personen voorbehouden worden.

Deze verplichting wordt elk jaar nagekeken en voor elke vestigingseenheid van de erkende onderneming.

De onderneming moet in het bezit zijn van een attest van de bevoegde regionale dienst of van het bevoegd OCMW dat bewijst dat de werknemer aan de voorwaarden voldoet. De werkgever of de werknemer moeten dit attest opvragen uiterlijk 30 dagen na de aanwerving.

De dienstenchequebedrijven mogen een vrijstellingsaanvraag bij de bevoegde Waalse overheid indienen. Indien die laatste van oordeel is dat er onvoldoende werkzoekenden met het vereiste profiel zijn om de vacatures in de onderneming in te vullen, staat de overheid de gevraagde vrijstelling toe. Dit echter voor maximum één jaar.

3. Gemiddelde wekelijkse arbeidsduur op jaarbasis

De gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van alle werknemers tewerkgesteld met een dienstencheque-overeenkomst moet jaarlijks minstens 19 uur bereiken.   Deze regel moet gerespecteerd worden vanaf het 4e kalenderjaar volgend op de erkenning.

De bestaande ondernemingen krijgen een overgangstermijn om zich in orde te stellen.

4. Minimale opleidingsverbintenis

Elk jaar moet het erkend bedrijf aan haar werknemers opleidingen bieden, ten belope van minstens 9 opleidingsuren per VTE.

De opleidingskosten van een kalenderjaar kunnen door de FOREM terugbetaald worden ten belope van een maximum dat berekend wordt op basis van een formule die rekening houdt met het beschikbare budget en het totaal aantal terugbetaalde dienstencheques.

Nieuwe bedrijven genieten van een forfait dat verschilt naargelang het kwartaal waarin het bedrijf tijdens het kalenderjaar werd erkend.  

Om de terugbetaling te bekomen moet de opleiding door het Waalse gewest erkend zijn en moet de opleiding een verband hebben met de functie uitgeoefend door de werknemer dienstencheque of een doelstelling nastreven i.v.m. de specialisatie of de beroepsmobiliteit van de werknemer. Het nieuw besluit geeft meer details over de inhoud van die opleidingen.

5. Inwerkingtreding

Los van de punten over de minimale aanwervingsverplichting van werkzoekenden en over de erkenningsvoorwaarden die op 1 januari 2016 in werking treden, hebben de meeste maatregelen uitwerking op 30 december 2016 of 1 januari 2017.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.