Feedback
ella
Sociale verkiezingen 2020: registreer uw uitzendkrachten!
Losse berichten
Gepubliceerd op 20/04/2019

Wetsvoorstel aangenomen

 

Hoewel de wet sociale verkiezingen nog niet in het Staatsblad is verschenen, zijn er wel 2 referteperiodes die al even lopen en speciale aandacht verdienen.

 

Niet alleen de referteperiode om de drempel te berekenen is al op 1 oktober 2018 gestart.

 

 

Referteperiode 'register uitzendkrachten'

 

Ook de referteperiode om het 'register van uitzendkrachten' bij te houden, loopt reeds sinds 1 april 2019.

 

Op deze verplichting geldt echter wel een mogelijke uitzondering voor ondernemingen die ook zonder de aanwezigheid van uitzendkrachten reeds de drempel van 100 werknemers halen.

 

Voor hen heeft een dergelijk register immers weinig zin.

 

 

Uitzondering: akkoord ondernemingsraad

 

Wil een onderneming met meer dan 100 werknemers van deze uitzondering gebruik maken, dat moet de ondernemingsraad een unanieme verklaring afleggen dat het register niet hoeft bijgehouden te worden.

 

Die verklaring moet binnen de 30 dagen na inwerkingtreding van de wet (= datum waarop de wet in het Staatsblad verschijnt) worden afgelegd. 

 

Daarom raden we ondernemingen aan:

 

  • Om de verklaring op de eerstvolgende zitting van de ondernemingsraad te laten goedkeuren (opgelet: wie géén ondernemingsraad heeft, kan geen gebruikmaken van de vrijstelling).
  • Aangezien die verklaring volgens de wet afgelegd moet worden binnen een periode van 30 dagen volgend op de inwerkingtreding ervan én de wet nog niet gepubliceerd is, raden we aan om deze verklaring nadien nog eens te hernemen in het verslag.

 

 

Modellen

 

Een model van unanieme verklaring vindt u via deze link.

Op dezelfde plaats vindt u ook een model van het bijzonder register voor uitzendkrachten terug.


Opgelet!

Deze bespreking geldt onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Wat betekent dit voor de werkgever?

Alle gebruikers van uitzendkrachten moeten in de periode van 1 april 2019 tot 30 juni 2019 een bijzonder register voor de uitzendkrachten bijhouden.

 

Ondernemingen met meer  dan 100 werknemers kunnen onder deze verplichting uit raken mits de ondernemingsraad hiertoe een unanieme verklaring aflegt.

 

Voor meer informatie over de sociale verkiezingen en ons aanbod, surf naar onze themasite www.sdworx.be/SocialeVerkiezingen.

Bron:
Wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 4 december 2007 betreffende de sociale verkiezingen, van de wet van 20 september 1948 houdende organisatie van het bedrijfsleven en van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, www.dekamer.be, Parlementair Document 54K3546

Juridische inhoud

1. Uitzendkrachten en sociale verkiezingen

Alle ondernemingen die een zekeretewerkstellingsgraad bereiken, moeten sociale verkiezingen houden.

 

In ondernemingen waar gewoonlijk een gemiddelde van 50 werknemers werkt, moet een comité voor preventie en bescherming op het werk verkozen worden.

 

Voor een ondernemingsraad ligt de lat op 100 werknemers.

 

De uitzendarbeidswet voorziet dat uitzendkrachten meetellen bij de gebruiker telkens wanneer de grootte van de onderneming een rol speelt in één of andere sociale wet. Wat bij de wet sociale verkiezingen ontegensprekelijk het geval is.

2. Bijlage bij het personeelsregister

De gebruiker moet in het 2de trimester van het jaar dat de verkiezingen voorafgaat (1 april tot 30 juni 2019) een bijzonder register bijhouden. Dit is een bijlage aan het algemeen personeelsregister.

 

Deze verplichting rust op álle gebruikers, ook zij die niets met sociale verkiezingen te maken hebben.

 

Iedere uitzendkracht krijgt in dit bijzonder register een nummer toegewezen volgens een doorlopende nummering, in de chronologische volgorde van zijn terbeschikkingstelling bij de gebruiker.

 

Deze bijlage vermeldt voor elke uitzendkracht:

 

  1. het nummer van inschrijving;
  2. de naam en de voornaam;
  3. het begin van het ter beschikking stellen;
  4. het einde van het ter beschikking stellen;
  5. het uitzendbureau dat hem tewerkstelt;
  6. zijn wekelijkse arbeidsduur.

 

Dit bijzonder register moet aan dezelfde voorwaarden voldoen als een algemeen personeelsregister:

 

  • het is samengesteld uit ingebonden bladen; de bladzijden zijn doorlopend genummerd;
  • het mag uit één blad bestaan, indien de werkgever minder dan vijf werknemers in dienst heeft;
  • het mag uit meerdere delen bestaan, indien de vermeldingen wegens plaatsgebrek niet meer in het vorige deel kunnen ingeschreven worden. De nummering toegewezen aan de werknemers en de nummering van de bladzijden lopen door van het ene deel naar het volgende;
  • het algemeen personeelsregister mag door een nieuw register vervangen worden, op voorwaarde dat de vermeldingen betreffende de werknemers die op dat ogenblik nog in dienst zijn in het nieuwe register overgeschreven worden. Voor ieder van deze werknemers wordt het nummer dat hen toegewezen is, in het nieuwe register gevolgd door het nummer dat zij in het vervangen register hadden.

3. Wijze van telling van uitzendkrachten

Het gemiddelde van de uitzendkrachten bij een gebruiker wordt berekend door het totale aantal kalenderdagen dat elke uitzendkracht is ingeschreven in het speciaal register gedurende het 2e trimester van 2019, te delen door 92.

 

Werkt de uitzendkracht minder dan ¾ van een voltijds uurrooster, dan moet het aantal kalenderdagen dat de uitzendkracht was ingeschreven, gedeeld worden door 2 (=184).

 

Uitzendkrachten die ingezet worden ter vervanging van een vaste werknemer van wie de arbeidsovereenkomst geschorst is (vb. ziekte), hoeven niét meegeteld worden.

4. Welke dagen moet een uitzendkracht ingeschreven zijn?

Het begin en einde van de terbeschikkingstelling moeten worden ingeschreven in het bijzonder register.

 

Een onderscheid wordt gemaakt tussen:

 

  • doorlopende of aansluitende contracten: alle kalenderdagen die binnen de looptijd vallen, tellen mee (vb. contract van 01.04.19 t.e.m. 15.04.19: 15 kalenderdagen tellen mee, ook de inactiviteitsdagen in deze periode);
  • opeenvolgende weekcontracten (ma - vrij): hier telkens opnieuw in- en uitschrijven. De weekends worden dus niet meegeteld als kalenderdagen.

 

Voorbeelden:

 

4  voltijdse weekcontracten (ma - zo): 1 maal inschrijven, 1 maal uitschrijven. Aantal dagen die meetellen: 28;

4 voltijdse contracten (ma tot vrij): iedere keer in- en uitschrijven. Aantal dagen die meetellen: 20.

 

Om te weten voor hoeveel dagen een uitzendkracht meetelt, moet telkens geval per geval bekeken worden hoe de uitzendarbeidsovereenkomst is opgesteld.

 

Opmerking: vaak vermelden contracten dat het gaat om een “weekcontract”; dit is te beschouwen als een contract van maandag tot zondag (dus 7 kalenderdagen inschrijven in het register).

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.