Feedback
ella
Uitzendarbeid: afschaffing 48-uren regel en veralgemening elektronische arbeidsovereenkomst
Uit het Belgisch Staatsblad van 15/09/2016
Gepubliceerd op 20/09/2016

Vanaf 1 oktober2016 heeft men niet langer 48 uren de tijd om een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid te sluiten, maar moet deze uiterlijk op het ogenblik van de indiensttreding worden getekend.

 

Om het elektronisch afsluiten van dergelijke arbeidsovereenkomsten aan te moedigen, worden de regels voor het rechtsgeldig elektronisch ondertekenen ervan vereenvoudigd.

 

Tegelijk zal op 1 oktober 2016 ook de toepassing interim@work, die door de RSZ wordt beheerd, in werking treden.

Bron:
Wet van 30 augustus 2016 tot wijziging van artikel 8 van de wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers, met het oog op de afschaffing van de 48-urenregel en de verruiming van de mogelijkheid om een beroep te doen op elektronische arbeidsovereenkomsten voor uitzendarbeid

Juridische voorgeschiedenis

Op 23 januari 2012 bereikten de sociale partners binnen de Nationale Arbeidsraad (NAR) een principeakkoord omtrent 'de modernisering van de uitzendarbeid'.

 

Dit akkoord bevatte 4 onderdelen:

 

• Het nieuwe motief instroom;

• Regeling opeenvolgende dagcontracten;

• Aanpassing regeling informatie en controle;

• Afschaffing van de '48-urenregel'.

 

De eerste 3 onderdelen van dit akkoord werden in wetgeving omgezet via de wet van 26 juni 2013 en de cao nr. 108 van 16 juli 2013 betreffende tijdelijke arbeid en uitzendarbeid.

 

Nu worden ook de nodige wetswijzigingen doorgevoerd om met ingang van 1 oktober 2016 het vierde onderdeel te kunnen uitvoeren: afschaffing van de 48-urenregel.

Juridische inhoud

1. Tekenen vóór indiensttreding

Op vandaag heeft men 2 werkdagen (of 48 uur) de tijd om een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid te sluiten.

 

Om misbruiken te voorkomen wordt hiervan afgestapt. Vanaf 1 oktober 2016 moet de arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid schriftelijk worden vastgesteld uiterlijk op het tijdstip waarop de uitzendkracht zijn uitzendopdracht bij de gebruiker aanvat.

2. Veralgemening elektronische arbeidsovereenkomst

Om het gebruik van elektronisch ondertekende arbeidsovereenkomsten in de uitzendsector aan te moedigen, wordt de wetgeving aangepast zodat ook alternatieve methodes van elektronische handtekening een rechtsgeldig contract kunnen opleveren.

 

Vanaf 1 oktober 2016 geldt een elektronisch ondertekende overeenkomst als een schriftelijke overeenkomst op voorwaarde dat de elektronische ondertekening gebeurt door:

 

  • een gekwalificeerde elektronische handtekening of een gekwalificeerd elektronisch zegel; of
  • een andere elektronische handtekening die toelaat:
    • de identiteit van de partijen;
    • hun instemming met de inhoud van de overeenkomst; én
    • het behoud van de integriteit van die overeenkomst te verzekeren (d.w.z. garanderen dat de inhoud van het document na ondertekening niet meer kan worden gewijzigd).

In geval van betwisting is het aan het uizendbureau om aan te tonen dat deze elektronische handtekening daadwerkelijk deze functies verzekert.

3. Sancties

Wordt de arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid niet tijdig schriftelijk opgesteld, dan wordt de overeenkomst beschouwd als een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur.  

 

In dat geval kan de uitzendkracht een einde maken aan de overeenkomst binnen de zeven dagen na de indiensttreding, en dit zonder opzegging noch vergoeding.

 

De hierboven vermelde sanctieregeling is echter niet van toepassing wanneer het gebrek aan een tijdig opgesteld geschrift het gevolg is van de houding van de uitzendkracht zelf.

Hiertoe moeten wel volgende voorwaarden cumulatief vervuld zijn:

 

  • beide partijen hebben de bedoeling om een arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid te sluiten tijdig schriftelijk vastgesteld;
  • het uitzendbureau heeft het ontwerp van elektronische arbeidsovereenkomst tijdig naar de uitzendkracht verzonden, maar de uitzendkracht heeft dit niet ondertekend op het moment waarop hij de uitzendopdracht aanvat;
  • de uitzendkracht is op het voorziene tijdstip effectief beginnen werken bij de gebruiker; én
  • het uitzendbureau heeft een correcte Dimona-aangifte verricht.

 

Opgelet: bovenvermelde vrijstelling van sanctie is dus enkel mogelijk voor elektronische arbeidsovereenkomsten voor uitzendarbeid. Ook dit element moet voor uitzendbureaus een aansporing zijn om zoveel mogelijk gebruik te maken van elektronische arbeidsovereenkomsten.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.