Feedback
ella
Reizigers op de werkvloer
Losse berichten
Gepubliceerd op 29/06/2021

De grote vakantie staat voor de deur. Nog niet meteen de zomer van de vrijheid, want reizen gaat nog steeds gepaard met coronamaatregelen. Ook deze zomer zal je als werkgever dus rekening moeten houden met eventuele quarantaineverplichtingen van terugkerende werknemers.

 

Je bent als werkgever verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Breng daarom de reisvoorschriften en -adviezen in herinnering bij de werknemers voor hun vertrek. Zo weet de werknemer waar zich aan te houden bij de terugkeer naar de werkvloer. Maak duidelijke afspraken, en duidt hen op het belang om de geldende maatregelen na te leven. Je kan ook wijzen op de geldboete (250€) die de werknemer riskeert bij schending ervan.


Als je zeker weet dat de terugkerende werknemer zich niet aan de opgelegde quarantaine houdt, dan kan je hem de toegang tot het werk weigeren, zonder loonwaarborg. De werknemer zal ook geen tijdelijke werkloosheidsuitkeringen ontvangen voor een quarantaine na een reis naar een rode zone.

 

Vanaf 01.07.2021 worden de huidige coronamaatregelen rond reizen aangepast, in het kader van het Zomerplan. Dat zetten we uitgebreid uiteen in onze nieuwsbrief van 8 juni. We zetten de belangrijkste richtlijnen hieronder nog eens op een rij.

 

Het Passagier Lokalisatie Formulier blijft verplicht

Keer je terug uit het buitenland, dan moet je binnen de 48 uur voor je aankomst in België het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Dat is verplicht, ongeacht welk land je bezocht, of de reden van je bezoek (persoonlijk of professioneel). Deze maatregel blijft van kracht.


Invullen van het PLF is verplicht voor iedereen:

  • van buiten de Europese Unie of Schengenzone met de trein of de bus naar België reist (ongeacht de duur van het verblijf);
  • die met het vliegtuig of per boot naar België reist (ongeacht de duur van het verblijf);
  • die naar België reist, tenzij:
    • ze minder dan 48 uur in België blijven,
    • ze minder dan 48 uur in België verblijven na een buitenlandse reis.

 

Je moet het PLF niet invullen wanneer je niet met het vliegtuig of per boot reist én minder dan 48 uur in het buitenland reist. In dat geval hoef je ook geen quarantaine of testen na te leven.

 

Maatregelen tot 30 juni 2021

Reizen is mogelijk, maar afgeraden.

De volgende maatregelen gelden voor reizigers:

  • Vul het PLF in (indien aan de orde)
  • De gegevens van het PLF bepalen of je een hoogrisicocontact bent. Ontvang je een sms, dan volgt een verplichte quarantaine en twee testen. Ontvang je geen sms, dan is dat niet verplicht.

 

Let op! Tot 30.06.2021 is elke reiziger uit een rode zone een hoogrisicocontact, met een verplichte quarantaine en twee testen als gevolg.

 

Maatregelen vanaf 1 juli 2021

Het Europees digitaal coronacertificaat is ter beschikking en maakt het mogelijk om vrij te reizen in de E.U. Hiermee kan je aangeven of je gevaccineerd bent, negatief getest hebt of hersteld bent van corona.
Let wel, de landen kunnen zelf nog eigen richtlijnen of voorwaarden opleggen, die ga je dus best nog na voor vertrek.

 

Keer je na je reis terug naar België uit:

  • een groene/oranje zone: geen quarantaine of test verplicht
  • een rode zone: er geldt geen quarantaine voor reizigers die volgens het digitaal coronacertificaat volledig gevaccineerd zijn, een negatieve test hebben of hersteld zijn van corona. Ook wanneer je je bij terugkeer meteen laat testen is geen quarantaine verplicht.
  • een hoog risico zone: verplichte quarantaine van 10 dagen met twee testen (dag 1 en 7), zelfs na volledige vaccinatie of negatieve test in het buitenland.

 

Uitkeringen tijdelijke werkloosheid vanaf 1 juli 2021

Bij een verplichte quarantaine zal er enkel recht zijn op uitkeringen tijdelijke werkloosheid onder de volgende voorwaarden:

  • als de werknemer beschikt over een positieve PCR-test na terugkeer uit een rode zone, die bij vertrek groen of oranje was;
  • als de werknemer terugkeert uit een zone met heel hoog risico, die bij vertrek geen zone met heel hoog risico was.

De werknemer mag niet arbeidsongeschikt zijn en kan niet telewerken.

 

Bij terugkeer uit een rode zone of een hoog risico zone die bij vertrek rood of hoog risico  was, is er geen recht op uitkeringen tijdelijke werkloosheid, aangezien er geen sprake is van overmacht.

Een uitzondering hierop zijn de essentiële verplaatsingen.

Tijdelijke werkloosheid kan wel mogelijk zijn als de werknemer omwille van essentiële redenen naar het buitenland is vertrokken. De RVA kan nagaan of bij professionele redenen de werkgever niet kennelijk onredelijk heeft gehandeld door de werknemer naar het buitenland te sturen. Het gaat hier om een feitenkwestie.

Wat betekent dit voor de werkgever?

Werk voor de zomer een veilig terugkeerbeleid uit in de onderneming en raad werknemers aan om de verplichtingen inzake quarantaine en testen zeker na te leven.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.