Feedback
ella
Een betere arbeidsongevallenbescherming voor telewerkers op komst
Uit de wandelgangen van de overheid 11/12/2018
Gepubliceerd op 11/12/2018

Het einde van het jaar nadert en de verzamelwetten schieten als paddestoelen uit de grond!

 

Het wetsontwerp houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken bevat een hoofdstuk dat de Arbeidsongevallenwet (10 april 1971) actualiseert en wijzigt, zodat zowel structurele als occasionele telewerkers dezelfde waarborgen genieten.

 

Concreet:

 

  1. De Arbeidsongevallenwet zal zowel het structureel als het occasioneel telewerk omvatten;

  2. Het weerlegbaar vermoeden van uitvoering van de arbeidsovereenkomst zal ook gelden voor het occasioneel telewerk;

  3. Tenslotte wordt het risico op een "arbeidswegongeval" ook voor telewerkers gedekt.

 

Vanaf wanneer?
De nieuwe regeling treedt in werking 10 dagen na publicatie van deze verzamelwet in het staatsblad.


Opgelet!

Deze bespreking is gebaseerd op ontwerpteksten. De tekst werd wel reeds aangenomen in de Kamer, maar is pas definitief op moment van publicatie in het Belgisch Staatsblad.
Bron:
Wetsontwerp houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken, De Kamer, doc. 3355

Juridische inhoud

1. Telewerkers en de Arbeidsongevallenwet

Telewerk zit in de lift, want het vormt een mooi alternatief om de mobiliteitsperikelen van vandaag het hoofd te bieden.

 

Telewerkers zijn werknemers die prestaties leveren in het kader van een arbeidsovereenkomst met behulp van informatietechnologie (internet, e-mail,...) op een plaats buiten de onderneming. Dit kan thuis zijn of op elke andere plaats gekozen door de werknemer.

 

Omwille van het plaats- en tijdsonafhankelijk werken, wordt er in de Arbeidsongevallenwet extra aandacht besteed aan de situatie van de telewerker.

De arbeidsongevallensector heeft nog enkele risico's ontdekt die niet of niet voldoende beschreven zijn in de wet.

 

Het voorliggend wetsontwerp komt tegemoet aan deze lacunes in de Arbeidsongevallenwet door:

  • in het toepassingsgebied een definitie voor telewerk in te lassen die zowel structureel als occasioneel telewerk omvat;

  • het weerlegbaar vermoeden van uitvoering van de arbeidsovereenkomst ook toe te passen op de occasionele telewerker;

  • een "arbeidswegongeval" te introduceren voor telewerkers;

2. Zowel structureel als occasioneel telewerk onder Arbeidsongevallenwet

Sinds begin 2017 bestaan er twee vormen van telewerk: het structureel telewerk (CAO nr. 85) en het occasioneel telewerk (Wet Wendbaar en Werkbaar werk 5 maart 2017). Het occasioneel telewerk kan de werknemer benutten in situaties van overmacht of om persoonlijke redenen en dit voor zover de functie en/of de activiteit van de werknemer van thuis uit kan worden uitgevoerd.

 

Het toepassingsgebied van de Arbeidsongevallenwet wordt aangevuld met een definitie voor telewerk dat beide vormen omvat zodat zowel de structurele als de occasionele telewerker dezelfde waarborgen genieten.

3. Weerlegbaar vermoeden van uitvoering van arbeidsovereenkomst ook voor occasionele telewerker

Een ongeval is een arbeidsongeval wanneer het is overkomen door en tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst.

 

Aangezien een telewerker meestal vrij zijn arbeidstijd invult en het telewerk wordt verricht in de woning van de telewerker of een bewoond lokaal, is de grens tussen werk en privé dikwijls moeilijk te trekken.

Voor een telewerker is het bijgevolg niet eenvoudig om te bewijzen dat hij aan het werk was wanneer het ongeval zich voordeed.

 

Om de bewijslast inzake arbeidsongevallen voor de telewerker te verminderen, werd een vermoeden van uitvoering van de arbeidsovereenkomst ingevoerd.

Dit vermoeden is beperkt in ruimte en tijd: de telewerkovereenkomst moet de plaats(en) en periode van het telewerk bevatten.

Zonder vermelding van plaats gelden de normale bewijsvoeringsregels.

Zonder vemelding van periode, dan geldt het vermoeden tijdens de kantooruren.

 

De formaliteiten voor het occasioneel telewerk zijn echter niet dezelfde als voor het structureel telewerk. Zo is een schriftelijke telewerkovereenkomst niet verplicht voor occasioneel telewerk.

Om het vermoeden ook te kunnen toepassen op de prestaties van een occasionele telewerker, zal de Arbeidsongevallenwet aangepast worden.

 

Door deze aanpassing zal het ongeval, overkomen aan de telewerker, vermoed te zijn overkomen tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst:

  • wanneer het ongeval gebeurt op de plaats of de plaatsen die schriftelijk zijn vermeld als de plaats om zijn werk te verrichten, in een telewerkovereenkomst of enig ander document dat het telewerk generiek of punctueel, collectief of individueel, toelaat. Als de plaats(en) niet werd(en) vermeld, zal het vermoeden van toepassing zijn op de woonplaats of de plaats(en) waar het telewerk gewoonlijk wordt uitgevoerd;
  • wanneer het ongeval gebeurt tijdens de periode van de dag die in één van de bovenvermelde documenten is vermeld als periode waarin gewerkt kan worden. Zonder dergelijke vermelding in de schriftelijke overeenkomst zal het vermoeden van toepassing zijn tijdens de werkuren die de telewerker zou moeten presteren indien hij in de lokalen van de werkgever zou tewerkgesteld zijn.

 

Bovenstaand vermoeden geldt behoudens tegenbewijs. De werkgever zal het tegenbewijs moeten leveren.

4. Arbeidswegongeval ook voor telewerkers

Naast een arbeidsongeval, voorziet de Arbeidsongevallenwet ook het risico op een arbeidswegongeval.

De weg van en naar het werk is het normale traject dat de werknemer moet afleggen om zich van zijn verblijfplaats te begeven naar het werk en omgekeerd. Onder dit normale traject vallen ook de omwegen die de werknemer doet om bv zijn kinderen naar school te brengen of boodschappen te doen.

Ongevallen overkomen op de arbeidsweg zijn gedekt door de arbeidsongevallenverzekering.

 

Een telewerker werkt thuis of op een andere door hem gekozen werkplek. In principe is er in het geval van een telethuiswerker geen arbeidsweg, dus ook geen dekking door de arbeidsongevallenverzekering wanneer de telewerker bijvoorbeeld zijn kinderen naar de kinderopvang of school brengt en terug keert naar zijn werkplek thuis.

Of op de middag langs de bakker rijdt om een broodje.

 

Het wetsontwerp past hier een mouw aan en stelt het traject van de woonplaats van de telewerker naar de opvangplaats of school van zijn kinderen gelijk met een arbeidsweg indien de telewerker thuis werkt.

Ook de weg van de woonplaats van de telewerker naar de plaats waar hij luncht of boodschappen doet, en omgekeerd, wordt gelijkgesteld met de arbeidsweg.

5. Vanaf wanneer gelden deze nieuwigheden?

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.