Feedback
ella
De CO2-referentie-uitstoot voor 2022 werd vandaag gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
 
Voor alle brandstoftypes stellen we een forse daling vast in vergelijking met de voorgaande jaren. Werknemers en bedrijfsleiders zullen hierdoor meer belastingen moeten betalen op het voordeel van alle aard, verbonden aan het privégebruik van hun bedrijfswagen. 
 
Berekening voordeel van alle aard bedrijfswagens
 
Sinds 2012 berekenen we het voordeel van alle aard (VAA) voor het privégebruik van een bedrijfswagen op basis van een specifieke formule.
We passen daarbij een CO2-coëfficiënt toe op 6/7e van de cataloguswaarde van de auto en maken een correctie in functie van de ouderdom van de auto. 
 
De CO2-referentie-uitstoot wordt jaarlijks herzien en berekend in functie van de evolutie van de gemiddelde CO2-uitstoot van de nieuw ingeschreven wagens. De cijfers van toepassing voor het inkomstenjaar 2022 werden vandaag gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
 
Net zoals in 2021 stellen we nu opnieuw een sterke daling vast van de referentie-uitstoot voor alle wagens en dit ongeacht het type brandstof. 
Hierdoor stijgt het belastbaar voordeel van de bedrijfswagen en houdt de werknemer netto minder over.
 
CO2-referentie-uitstoot
 
Voor het inkomstenjaar 2022 bedraagt de basis-CO2-coëfficiënt 5,5% voor een referentie-uitstoot van:
  • 75 gr/km voor dieselvoertuigen (in plaats van 84 gr/km voor inkomstenjaar 2021);
  • 91 gr/km voor wagens met benzine-, LPG- of aardgasmotor (in plaats van 102 gr/km voor inkomstenjaar 2021).
 
Ligt de CO2-uitstoot:
  • hoger dan de referentie-uitstoot, dan verhoogt de coëfficiënt met 0,1% per gram CO2 boven de referentie-uitstoot (tot een maximum van 18%);
  • lager dan de referentie-uitstoot, dan verlaagt de coëfficiënt met 0,1% per gram CO2 onder de referentie-uitstoot (tot een minimum van 4%).
 
Gevolg
 
Door een daling van het referentiecijfer, stijgt het belastbaar voordeel van alle aard (VAA). Hierdoor wordt er meer bedrijfsvoorheffing ingehouden. Werknemers (en bedrijfsleiders) houden netto iets minder over.
 
Voorbeeld - Audi A4 Avant diesel
Cataloguswaarde 35.410 EUR, 1e jaar van inschrijving, diesel, CO2-uitstoot 104 gr/km.
 
Het VAA voor de maand januari 2022 zal 216,53 EUR bedragen. Rekening houdend met de referentie-uitstoot voor 2021 zou het voor diezelfde maand 193,33 EUR geweest zijn.
 
Voorbeeld 2 - Audi A4 Avant
Cataloguswaarde 32.525 EUR; 1e jaar van inschrijving, benzine, CO2-uitstoot 128 gr/km.
 
Het VAA voor de maand januari 2022 zal 217,83 EUR bedragen. Rekening houdend met de referentie-uitstoot voor 2021 zou het voor diezelfde maand 191,79 EUR geweest zijn.
 
Vanaf 2022
 
De nieuwe referentie-CO2-uitstoten zijn van toepassing op de vanaf januari 2022 toegekende voordelen.
 
Begrenzing
 
Vanaf 2021 geldt een begrenzing van de referentie-CO2-uitstoot. De referentiewaarden van het betrokken jaar zullen deze van het voorgaande jaar niet mogen overstijgen.
 
Men zal de nieuw berekende waarden in de berekeningsformule enkel maar toepassen wanneer ze lager liggen dan de referentiewaarden van het voorgaande kalenderjaar.
Liggen de nieuwe referentiewaarden hoger, dan hanteert men de referentiewaarden van het voorgaande kalenderjaar.
 
Voor 2022 zijn de referentiewaarden lager dan deze van 2021. Men zal dus deze lagere waarden van 2022 toepassen in de berekeningsformule.
Deze lagere waarden gelden dan meteen ook als maximumnorm voor 2023.
 
Gevolgen voor de werkgever
De CO2-referentie-uitstoot voor 2022 daalt opnieuw sterk in vergelijking met de voorgaande jaren. Dit geldt voor alle brandstoftypes.
Het belastbaar VAA, verbonden aan het privégebruik van de bedrijfswagen, zal daardoor stijgen. 
 
De werkgever ziet ook de bijkomende verworpen uitgaven stijgen. Deze bedragen:
  • 17% van het belastbaar VAA in hoofde van de werknemer (vóór aftrek eigen bijdrage) wanneer de werkgever niet tussenkomt in de brandstofkosten verbonden aan het privégebruik;
  • 40% van het belastbaar VAA in hoofde van de werknemer (vóór aftrek eigen bijdrage) wanneer de werkgever wél tussenkomt in deze kosten.
 
Wij passen de nieuwe waarden vanaf 2022 automatisch toe in onze standaard berekeningsformules. U hoeft daar zelf geen bijkomende actie voor te ondernemen.
Bron:
Koninklijk besluit van 7 december 2021 tot wijziging van het KB/WIB 92, op het stuk van de voordelen van alle aard voor het persoonlijk gebruik van een kosteloos ter beschikking gesteld voertuig, bl. 118159

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?


Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.