Feedback
ella
Inzetbaarheidsmaatregelen: sectoren krijgen uitstel
Uit de wandelgangen van de overheid 04/04/2019
Gepubliceerd op 13/04/2019

Om de ontslagen werknemers sneller terug aan de slag te helpen, zette de regering met de wet eenheidsstatuut volop in op een actiever ontslagrecht. Een van de middelen daarvoor zijn de inzetbaarheidsmaatregelen, die bestaan uit een alternatieve invulling van een deel van de opzeggingstermijn – of vergoeding. Deze inzetbaarheidsmaatregelen werden besproken in de nieuwsbrief van 18 oktober 2018.

 

De sectoren kregen tot 1 januari 2019 de tijd om deze inzetbaarheidsmaatregelen uit te werken. Deze timing werd niet gehaald.

 

Het wetsvoorstel tot uitvoering van het interprofessioneel akkoord 2019 – 2020 stelt nu de inwerkingtreding van deze maatregel uit tot 30 september 2019, en geeft de Koning de mogelijkheid om de maatregel nog verder uit te stellen tot ten laatste 1 januari 2021.


Opgelet!

Deze bespreking is gebaseerd op ontwerpteksten. Amendementen zijn dus nog steeds mogelijk waardoor de regeling zoals hier beschreven nog kan wijzigen. Deze bespreking geldt tevens onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Wat betekent dit voor de werkgever?

De opzeggingstermijnen van meer dan 30 weken zullen voor een deel anders ingevuld moeten worden door inzetbaarheidsmaatregelen. De sectoren zijn nu aan zet om deze maatregelen concreet uit te werken, en krijgen hiervoor de tijd tot 30 september 2019 (termijn verlengbaar tot 1 januari 2021).

Bron:
Wetsvoorstel van 4 april 2019 tot uitvoering van het interprofessioneel akkoord 2019 - 2020

Juridische inhoud

1. Inzetbaarheidsmaatregelen: sectoren krijgen uitstel

Bevorderen van de inzetbaarheid

De regering heeft via de wet eenheidsstatuut volop ingezet op de verhoging van de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt van ontslagen werknemers. De wet eenheidsstatuut voorzag daarom een aantal activeringsmaatregelen. Enerzijds was er de uitbreiding van het recht op outplacement. Anderzijds ook de inzetbaarheidsmaatregelen, die bestaan uit een alternatieve invulling van een deel van de opzeggingstermijn – of vergoeding. Deze inzetbaarheidsmaatregelen werden besproken in de nieuwsbrief van 18 oktober 2018.

 

De sectoren kregen tot 1 januari 2019 de tijd om deze inzetbaarheidsmaatregelen uit te werken.  Eind 2018 stond vast dat geen enkel sectoraal initiatief werd genomen.

 

Het wetsvoorstel tot uitvoering van het interprofessioneel akkoord 2019 – 2020 stelt nu de inwerkingtreding van deze maatregel uit tot 30 september 2019 en geeft de Koning de mogelijkheid om de maatregel nog verder uit te stellen tot ten laatste 1 januari 2021.

We hernemen de basisprincipes over de inzetbaarheidsmaatregelen.

 

Inzetbaarheidsmaatregelen

Inzetbaarheidsmaatregelen zijn maatregelen die de inzetbaarheid van de ontslagen werknemer op de arbeidsmarkt verhogen, bijvoorbeeld door opleiding, een individuele begeleiding of outplacement. De algemene outplacementbegeleiding voor werknemers met een opzeggingstermijn van minstens 30 weken kan zo’n maatregel zijn.

De regeling geldt enkel voor ontslagen werknemers met een wettelijke opzegtermijn van minstens 30 weken of een wettelijke opzegvergoeding die een periode dekt van minstens 30 weken.

Een derde van de opzegtermijn en/of -vergoeding moet ingevuld worden door inzetbaarheidsmaatregelen. 
Twee derde van de opzegtermijn en/of -vergoeding blijft dus ongewijzigd.
Concreet is dit een inkorting van de opzegtermijn of -vergoeding.

De wet voorziet wel dat de sectorale regeling er niet toe mag leiden dat de opzeggingstermijn of -vergoeding minder dan 26 weken wordt.

 

Sectorale maatregelen

Volgens de wet zijn het de sectoren die via een collectieve arbeidsovereenkomst de inzetbaarheidsmaatregelen moeten uitwerken. De eerdere deadline van 1 januari 2019 wordt nu door het wetsvoorstel vervangen door de nieuwe deadline van 30 september 2019.   

 

Sanctie

Als een werknemer in aanmerking komt voor de inzetbaarheidsmaatregelen en toch een volledige opzeggingstermijn/opzeggingsvergoeding van minstens 30 weken presteert/krijgt, voorziet de wet een sanctie.

Het gaat om een bijkomende werkgeversbijdrage van 3% en een werknemersinhouding van 1%. De bijdrage komt bovenop de gewone socialezekerheidsbijdragen.

De nieuwe bijdrage is verschuldigd op het loon voor een derde van de opzegtermijn of op een derde van de verbrekingsvergoeding. Indien de totale opzegtermijn en/of de periode gedekt door een vergoeding lager is dan 39 weken, dan is de bijdrage enkel verschuldigd op het deel dat 26 weken overschrijdt.

De precieze berekeningsmodaliteiten van de bijdrage zijn vandaag nog niet bekend.

 

Onduidelijkheden

De praktische uitwerking en mogelijke gevolgen van de inzetbaarheidsmaatregelen roepen nog steeds veel vragen op. Dit is meteen ook de reden van het uitstel dat nu voorzien wordt in het wetsvoorstel.

 

We volgen dit voor u op en houden u op de hoogte.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.