Feedback
ella
Tewerkstelling mindervaliden in Wallonië: 30 september 2017 stopt SZ-onderwerping voor overeenkomsten voor omscholing of beroepsopleiding van mindervaliden
Uit het Belgisch Staatsblad van 19/10/2017
Gepubliceerd op 15/11/2017

Einde onderwerping vanaf 1 oktober 2017

Vanaf 1 oktober 2017 verdwijnt de sociale zekerheidsonderwerping voor specifieke overeenkomsten voor omscholing of beroepsopleiding van mindervaliden. 

 

De onderwerping valt retroactief weg vanaf 1 oktober 2017 ingevolge een federaal besluit van 15 oktober 2017. Dit betekent dat de werkgever én de stagiair vanaf het 4e kwartaal 2017 geen sociale zekerheidsbijdragen meer verschuldigd zijn.  

 

Dus ook de opleidingsvergoedingen die de werkgever betaald heeft voor oktober 2017 aan deze mindervalide stagiairs zijn vrij van patronale en werknemersbijdragen.

 

Welke overeenkomsten?

Dergelijke overeenkomsten zijn enkel nog mogelijk in de Franstalige Gemeenschap. 

 

De stopzetting van de SZ-onderwerping heeft geen belang voor Vlaanderen. De betrokken wetgeving is voor de Vlaamse Gemeenschap opgeheven sinds 1990.  

 

Het gaat in de praktijk hoofdzakelijk om contrats d'adaptation professionnelle (CAP). 

In de praktijk spreekt men soms ook van 'AVIQ-stagiair' (vroeger AWIPH). 

 

Het Waalse Agentschap AVIQ (Agence pour une Vie de Qualité) staat in voor de betaling van een tussenkomst in de loonkosten (als bepaalde voorwaarden vervuld zijn) aan werkgevers die deze mindervalide stagiairs opleiden.

 

Voor het Brussels Gewest is de dienst PHARE bevoegd voor dit soort van contracten.  De Brusselse werkgevers die mindervaliden opleiden in het kader van een CAP-overeenkomst kunnen eveneens een loontussenkomst ontvangen.

 

Daarnaast bestaan er ook nog CFP-overeenkomsten (contrats de formation professionnelle en Centre). Dit type van contract is weinig gekend. Er bestaan in Wallonië ook slechts een beperkt aantal Centra voor beroepsopleiding die dergelijke contracten met mindervaliden kunnen aangaan.

 

AViQ vervangt AWIPH

Vanaf 2016 is het AWIPH (Agence wallonne d'intégration des personnes handicapées)

van naam veranderd. Het is nu AViQ of 'Agence pour une Vie de Qualité'. Dit nieuwe organisme vervangt het AWIPH dat geïntegreerd werd in het AViQ.  De dienstverlening bleef onveranderd. 

 

Gevolgen voor de werkgever

De voor deze contracten reeds uitgevoerde loonberekeningen en uitbetalingen voor de maand oktober zullen gecorrigeerd moeten worden. Er zijn immers geen SZ-bijdragen meer verschuldigd vanaf het 4e kwartaal 2017.

 

Ingevolge de stopzetting van de SZ-onderwerping vermindert de loonkost van de werkgever die een omscholings- of beroepsovereenkomst met een mindervalide aangaat.  De werkgever betaalt niet langer patronale bijdragen op de maandelijkse leervergoeding.  Bovendien is er geen vakantiegeld meer verschldigd aan deze stagiairs in opleiding.

 

Administratief dient er wel één en ander geregeld te worden (o.a. Dimona UIT, nieuwe Dimona IN, afrekening vakantiegeld voor bedienden). 

 

Gevolgen voor de mindervalide-stagiair

Het verdwijnen van de SZ-onderwerping voor mindervalide-stagiars in omscholing of beroepsopleiding heeft effecten op de sociale zekerheidsrechten van de betrokkene, bijvoorbeeld op het vlak van ziekteuitkeringen bij arbeidsongeschiktheid, jaarlijkse vakantie, kinderbijslag.

 

Meer informatie

Voor meer toelichting over de overeenkomsten CAP, CFP en de steunmaatregelen bij tewerkstelling van mindervaliden in Wallonië verwijzen we naar de portaalsite van AVIQ

en de bespreking van de omscholingsovereenkomst in ELLA.

 

Het Agentschap AVIQ schrijft momenteel de werkgevers én mindervaliden persoonlijk aan over de stopzetting van de SZ-onderwerping.  De brief geeft uitgebreide toelichting bij de gevolgen voor werkgever en werknemer.

Bron:
Koninklijk besluit van 15 oktober 2017 tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders, bl. 94715.
Info van RSZ en AVIQ

Juridische inhoud

1. Voor welke overeenkomsten verdwijnt de SZ-onderwerping?

Het verdwijnen van de SZ-onderwerping wordt enkel doorgevoerd voor welbepaalde overeenkomsten met mindervaliden die thuishoren binnen een bepaald wettelijk kader

Het gaat om:

 

  1. specifieke leerovereenkomsten voor omscholing van mindervaliden of overeenkomsten voor beroepsopleiding of omscholing op basis van artikel 17, punten 2 en 3 van de wet van 16 april 1963 betreffende sociale reclassering van mindervaliden.

 

 

    • contrats d'adaptation professionnelle (CAP)

    • contrats de formation professionnelle en Centre (CFP).

 

Dergelijke overeenkomsten bestaan niet meer in de Vlaamse Gemeenschap. Het betrokken wetsartikel uit de wet op de sociale reclassering van mindervaliden is sinds 1990 opgeheven voor de Vlaamse Gemeenschap.  

 

  1. overeenkomsten voor versnelde beroepsopleiding ingevolge artikel 96 en volgende van het koninklijk besluit van 20 december 1963 betreffende arbeidsvoorziening en werkloosheid.

Deze wetgeving is reeds lange tijd opgeheven in alle regio's en heeft dus geen impact voor de praktijk.

 

 

Contrats d'adaptation professionnelle (CAP)

Een CAP-overeenkomst komt af en toe voor bij werkgevers in Wallonië.  In de praktijk worden het ook  'AVIQ-stagiairs' (vroeger AWIPH) genoemd. 

 

Het Waalse Agentschap 'Agence pour une Vie de Qualité' (AVIQ) betaalt de werkgever in Wallonië voor deze mindervalide stagiairs in opleiding een tussenkomst in de loonkosten als een aantal voorwaarden vervuld zijn.

 

 PHARE

 

AViQ vervangt AWIPH

 

Vanaf 2016 is het AWIPH (Agence wallonne d'intégration des personnes handicapées)

van naam veranderd. Het is nu AViQ of 'Agence pour une Vie de Qualité'. Dit nieuwe organisme vervangt het AWIPH dat geïntegreerd werd in het AViQ.  De dienstverlening bleef onveranderd. 

 

Als gevolg van de zesde Staatshervorming werd in Wallonië een nieuw Agentschap AViQ in het leven geroepen.  AViQ staat in voor de bevoegdheden inzake gezondheid, welzijn, mindervaliden en familie (oa kinderbijslag, begeleiding en zorg voor ouderen).

Het opzet is dat één enkel agentschap al deze bevoegdheden verenigt.

 

Contrats de formation professionnelle en Centre (CFP)

Een CFP-contract is weinig gekend. Er bestaan in Wallonië ook slechts een beperkt aantal Centra voor beroepsopleiding die dergelijke contracten met mindervaliden kunnen aangaan.  Het gaat eveneens om een vorm van beroepsopleiding in een centrum  gekoppeld aan een praktijkstage.  Het centrum betaalt een uurvergoeding aan de mindervalide.

 

Meer info

Voor meer toelichting over de overeenkomsten CAP, CFP en de steunmaatregelen bij tewerkstelling van mindervaliden in Wallonië verwijzen we naar de portaalsite van AVIQ

en de bespreking van de omscholingsovereenkomst in ELLA.

2. Gevolgen voor de werkgever

DMFA

Deze mindervalide stagiairs komen vanaf het 4e kwartaal 2017 niet langer voor op de kwartaalaangifte van de onderneming.

 

DIMONA  

Er moet een Dimona UIT gebeuren op datum van 30 september 2017 voor elke mindervalide-stagair die niet langer onderworpen is. Wegens de laattijdige publicatie van het besluit zal RSZ deze Dimona's niet als laattijdig beschouwen.

 

Er moet een Dimona IN (met kenmerk 'DWD' = zonder DMFA) gebeuren met aanvangsdatum 1 oktober 2017 (als de werkgever sociale documenten moeten bijhouden voor de stagiair). 

 

Jaarlijkse vakantie

 

Bediendestatuut

Voor een mindervalide (CAP/CFP) met bediendestatuut moet de werkgever een vakantiegeldafrekening uitvoeren (zoals bij een uitdiensttreding). Er worden nog SZ-bijdragen berekend over het vertrekvakantiegeld dat de werkgever betaalt.

Vakantiedagen zijn in de toekomst voor de werkgever onbetaalde vrije dagen voor de stagiair.

De stagiair heeft in de toekomst ook geen recht op dubbel vakantiegeld ten laste van de werkgever die hem/haar opleidt.

 

Arbeiderstatuut

Voor een mindervalide(CAP/CFP) met arbeidersstatuut dient de werkgever zelf geen vakantie-afrekening uit te voeren. Zij zullen in 2018 een vakantiecheque ontvangen op basis van de onderworpen bezoldigingen tot 30 september 2017.

De stagiair-arbeider ontvangt in de toekomst geen vakantiegeld van de vakantiekas of RJV.  Deze kost is verdwenen voor de werkgever die de mindervalide opleidt in het kader van een CAP/CFP.

 

Tussenkomst AVIQ

AVIQ betaalt verder de tussenkomst in de vergoedingen (70 %) die de werkgever betaalt aan de mindervalide.  Dit is concreet vastgelegd in de CAP-overeenkomst.  Op dit vlak wijzigt er niets.

 

De terugbetaling gebeurt in de toekomst op basis van de maandelijkse loonfiche van de stagiair.  AVIQ heeft een aangepast model opgesteld.  De kwartaalaangifte is niet langer vereist als bewijsstuk.

 

AVIQ komt vanaf oktober 2017 niet meer tussen in de kost van de SZ-bijdragen aangezien die weggevallen is. 

3. Gevolgen voor de mindervalide-stagiair

Het verdwijnen van de SZ-onderwerping voor mindervalide-stagiars in omscholing of beroepsopleiding heeft uiteraard gevolgen voor de sociale zekerheidsrechten van de betrokken stagiair.

 

Ziekteuitkeringen

De kost voor de werkgever blijft ongewijzigd bij ziekte. De werkgever betaalt geen gewaarborgd loon bij ziekte.  Tot eind september 2017 kwam de mutualiteit onmiddellijk tussen als de stagiair arbeidsongeschikt werd.  Maar dat is verdwenen vanaf oktober 2017.

 

  • Als de mindervalide stagiair geen vergoede werkloze is én ook niet gerechtigd is op invaliditeitsuitkeringen heeft hij/zij bij ziekte vanaf oktober geen recht meer op ziekteuitkeringen van de mutualiteit.

  • De mindervalide stagiair mét het statuut 'vergoede werkloze', behoudt het recht op ziekteuitkeringen maar uitsluitend berekend op de WLH-uitkeringen (niet op de opleidingsvergoeding).

  • De mindervalide stagiair met recht op invaliditeitsuitkeringen, heeft bij ziekte verder recht op basisuitkeringen maar zonder het complement omwille van de opleidingsuren. 

 

Ziektekosten

Om het recht op tussenkomst in ziektekosten van de mutualiteit te behouden vanaf 1 oktober 2017, moet de stagiair in opleiding zelf persoonlijke bijdragen betalen.  Het is belangrijk dat de stagiair zijn mutualiteit contacteert om dit te regelen.

 

Kinderbijslag

  • Als de mindervalide-stagiair zélf kinderbijslag geniet voor eigen kinderen, dient Famifed gecontacteerd te worden om de situatie te regelen.

  • Het recht op kinderbijslag voor de jonge stagiair zelf kan gewoon verdergezet worden als bepaalde voorwaarden voldaan zijn (leeftijd en maximum bezoldiging per maand).

 

Jaarlijkse vakantie

  • De stagiair CAP/CFP heeft geen recht meer op de wettelijke jaarlijkse vakantie.  De mindervalide stagiair kan voortaan 'onbetaalde' vakantiedagen genieten zoals overeengekomen met de werkgever. Het advies van AVIQ is om minstens 2 dagen vakantie per maand opleiding toe te staan. De werkgver bepaalt hoe die vrije dagen opgenomen kunnen worden (bv. in het arbeidsreglement). Een periode van jaarlijkse sluiting omwille van vakantie in de onderneming vormt een schorsing van de overeenkomst.

  • De mindervalide-stagiair met bediende statuut heeft geen recht op vakantiegeld ten laste van de werkgever omdat de opleidingsvergoedingen niet langer onderworpen zijn aan sociale zekerheidsbijdragen.

  • Als de stagiair-arbeider tijdens het vakantiedienstjaar nog onderworpen was aan SZ, zal hij voor die dagen een vakantiecheque ontvangen van RJV.

 

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.