Feedback
ella
Studentenarbeid: met wie kan je een studentenovereenkomst sluiten?
Losse berichten
Gepubliceerd op 08/06/2019

Tijdens de zomervakantie gaan heel wat studenten aan de slag met een studentenovereenkomst.

 

Onder bepaalde voorwaarden zijn op de prestaties van de student geen gewone sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd, maar enkel een beperkte solidariteitsbijdrage (5,42% ten laste van de werkgever en 2,71% ten laste van de werknemer/student).

 

Volgende voorwaarden gelden hierbij:

  • hij heeft een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor studenten;

  • hij werkt maximum 475 uren per kalenderjaar;

  • studentenarbeid kan enkel tijdens periodes, waarin hij niet verplicht aanwezig moet zijn in de onderwijsinstellingen.

 

Maar opgelet want niet iedereen kan met een studentenovereenkomst werken. Het is dus van belang om na te gaan onder welke categorie de leerling valt.

In deze nieuwbrief zoomen we in op het begrip student zodat je weet wie in aanmerking komt voor studentenarbeid.

Wat betekent dit voor de werkgever?

Stel je iemand onterecht te werk met een studentenovereenkomst dan wordt deze overeenkomst geherkwalificeerd naar een "gewone" arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat de beperkte solidariteitsbijdrage niet meer van toepassing is en je als werkgever zowel de werkgevers- als werknemersbijdragen zal moeten bijpassen.

 

Aanbod SD Worx

Wil je met een gerust hart studenten te werk stellen deze zomer?

Check dan zeker of je met de jongere nog een studentenovereenkomst kan sluiten. Controleer ook of de student nog over voldoende uren aan solidariteitsbijdrage beschikt (zie student@work).

Tot slot formaliseer je de samenwerking met een schriftelijke overeenkomst. Je vindt een modelovereenkomst bij onze Modeldocumenten in Ella of contacteer jouw dossierbeheerder.

Bron:
Koninklijk besluit van 14 juli 1995 waarbij sommige categorieën studenten uit het toepassingsgebied van Titel VII van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten worden gesloten
Artikel 1bis van het Koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders

Intro

Tijdens de zomervakantie gaan heel wat studenten aan de slag met een studentenovereenkomst.

 

De student is voor maximum 475 uren per kalenderjaar geen socialezekerheidsbijdragen

verschuldigd, indien hij werkt met een studentenovereenkomst. De student en de werkgever moeten dan enkel een beperkte solidariteitsbijdrage betalen (5,42% ten laste van de werkgever en 2,71% ten laste van de werknemer/student).

 

Maar opgelet want niet iedereen kan met een studentenovereenkomst werken. Sommigen zijn hiervan uitgesloten. Het is dus van belang om na te gaan onder welke categorie de leerling valt.

Juridische inhoud

1. Begrip student

De wet voorziet geen definitie van het begrip student.

 

In het algemeen moeten we het begrip student ruim interpreteren: iedereen die regelmatig is ingeschreven in een onderwijsinstelling met volledig leerplan. Een student heeft als hoofdstatuut onderwijs volgen. Arbeid verrichten is ondergeschikt aan zijn studies.

 

Er bestaat geen maximum leeftijdsvoorwaarde voor het sluiten van een studentenovereenkomst.

 

Een minimale leeftijdsvoorwaarde is wel voorzien. Zo kan een jongere vanaf 15 jaar een studentenovereenkomst sluiten. Stel je iemand jonger dan 15 jaar te werk, dan is dit in principe kinderarbeid. Dit is verboden.

 

Deze student mag bovendien niet meer onderworpen zijn aan de voltijdse leerplicht. De voltijdse leerplicht stopt wanneer de jongere ten minste de eerste twee leerjaren van het secundair onderwijs met volledig leerplan heeft gevolgd. De voltijdse leerplicht eindigt in elk geval wanneer de student 16 jaar wordt, ongeacht of hij slaagde in deze twee leerjaren.

2. Toegelaten studenten

Met volgende werknemers kan je een studentenovereenkomst sluiten:

 

  • studenten van 15 jaar en ouder die niet meer onderworpen zijn aan de voltijdse leerplicht en onderwijs volgen met volledig leerplan;
  • studenten die enkel deeltijds onderwijs of een deeltijdse vorming volgen en aan volgende voorwaarden voldoen:
    • niet verbonden zijn door een arbeidsovereenkomst of stageovereenkomst;

    • geen uitkeringen van de RVA ontvangen;

    • enkel tijdens de schoolvakanties een studentenovereenkomst afsluiten.        

  • studenten van 15 jaar die alternerend leren onder bepaalde voorwaarden.

2.1. Studenten die alternerend leren

Leerlingen die alternerend leren kunnen maar een studentenovereenkomst sluiten wanneer aan volgende voorwaarden cumulatief is voldaan:

 

  • studentenarbeid is enkel mogelijk wanneer zij geen onderwijs of opleiding moeten volgen of aanwezig moeten zijn op de werkplek;

  • ze mogen geen werkloosheidsuitkering of inschakelingsuitkering ontvangen;

  • in principe mag de studentenovereenkomst enkel gesloten worden met een andere werkgever dan de werkgever waar ze hun praktische opleiding volgen.

2.1.1. Definitie leerling

Om te bepalen of je met een leerling te maken hebt, brengen we de definitie hiervan nog even in herinnering.

 

Een leerling is elke persoon die in het kader van een alternerende opleiding door een overeenkomst verbonden is met een werkgever, met uitzondering van de leerovereenkomst voor mindervaliden of een arbeidsovereenkomst.

 

Om te bepalen of de leerling een alternerende opleiding volgt, moeten 6 voorwaarden voldaan zijn.

 

  1. De opleiding bestaat uit een deel dat uitgevoerd wordt op de werkvloer en een deel dat uitgevoerd wordt door een onderwijs- of opleidingsinstelling. Werken en leren zijn op elkaar afgestemd in een opleidingsplan en wisselen elkaar geregeld af.

  2. De opleiding leidt tot een beroepskwalificatie.

  3. Het leren op de werkvloer voorziet op jaarbasis een gemiddelde arbeidsduur van minstens 20 uren per week, zonder rekening te houden met de feest- en vakantiedagen.

  4. De opleiding bij een onderwijs- of opleidingsinstelling, omvat op jaarbasis:

    • minstens 240 lesuren (inclusief vrijstellingen) voor de jongeren die onderworpen zijn aan de deeltijdse leerplicht;

    • minstens 150 lesuren (inclusief vrijstellingen) voor de jongeren die niet onderworpen zijn aan de leerplicht.

           Het aantal uren kan berekend worden naar rato van de totale duur van de

           opleiding.

  1. Eén enkele overeenkomst regelt de onderdelen opleiding  op de werkvloer en bij de onderwijs- of opleidingsinstelling.

  2. De overeenkomst voorziet een financiële bezoldiging voor de leerling ten laste van de werkgever.

 

Voorbeelden van alternerende opleiding zijn:

  • industriële leerlingen;

  • leerlingen met een inschakelingsovereenkomst;

  • de overeenkomst 'contrat de formation en alternance' (Franstalige Gemeenschap);

  • de 'overeenkomst van alternerende opleiding' (Vlaamse Gemeenschap).

2.1.2. Studentenovereenkomst met andere werkgever

In principe mag de studentenovereenkomst enkel gesloten worden met een andere werkgever dan de werkgever waar ze de praktische opleiding volgen.

 

Over deze voorwaarde bestaat er momenteel enige onduidelijkheid.

 

In het verleden stond de RSZ toe dat de leerling toch een studentenovereenkomst sloot met zijn stagegever tijdens de zomervakantie. Dit werd ook zo vermeld in de administratieve instructies op de website van de RSZ.

 

Recent heeft de RSZ zijn instructies aangepast en wordt deze voorwaarde opnieuw strikt toegepast. Hierdoor kan een leerling in de zomermaanden enkel bij een andere werkgever dan zijn stagegever met een studentenovereenkomst aan de slag (zie ook Administratieve Instructies RSZ 2019/2).

 

Naar verluidt wil men toch opnieuw toestaan dat een leerling ook bij zijn stagegever als jobstudent kan werken. De sociale partners en de bevoegde overheidsdiensten plannen hierover een overleg.

 

Uiterlijk midden juni plant de RSZ hierover uitsluitsel te kunnen geven. We houden je op de hoogte.

2.2. Buitenlandse studenten

Voor de buitenlandse studenten maken we een onderscheid tussen studenten met de nationaliteit van één van de landen van de Europese Economische Ruimte (EER) of de Zwitserse nationaliteit en studenten met een andere nationaliteit.

 

Studenten met een EER-nationaliteit of de Zwitserse nationaliteit hebben dezelfde rechten en verplichtingen als de Belgische studenten.

Bovendien moeten ze zelfs geen onderwijs in België volgen of hier verblijven.

 

Voor studenten met een andere nationaliteit zijn de regels strenger. Zij kunnen niet zomaar in België met een studentenovereenkomst werken.

 

Zo moeten ze over een geldige Belgische verblijfsvergunning met vermelding 'beperkt' of 'onbeperkt' toegang tot de arbeidsmarkt beschikken. Dit betekent dat de studenten legaal in België moeten verblijven.

Met een verblijfsvergunning van een andere EER-lidstaat of een Zwitserse verblijfsvergunning mogen ze niet in België als student werken.

 

Verder moeten zij ook aan de voormelde voorwaarden voldoen die van toepassing zijn op de Belgische studenten.

 

Ten slotte voorziet de wet beperkingen in de tijd voor buitenlandse studenten die in België ingeschreven zijn voor studiedoeleinden. Dit betekent dat hun Belgische verblijfsvergunning gelinkt is aan hun studies op ons grondgebied.

Buiten de schoolvakanties mag de tewerkstelling 20 uur per week niet overschrijden. Tijdens de schoolvakanties geldt deze regel niet.

3. Uitgesloten studenten

Een aantal categorieën kunnen geen studentenovereenkomsten sluiten:

 

  • studenten jonger dan 15 jaar;

  • studenten die langer dan 12 maanden met een arbeidsovereenkomst met dezelfde werkgever verbonden zijn;

  • studenten die alleen avondonderwijs volgen;

  • studenten die onderwijs volgen met beperkt leerplan;
  • studenten die deeltijds werken en deeltijds leren tenzij in een stelsel van alternerend leren;
  • studenten die een schoolstage volgen bij een werkgever voor de prestaties in het kader van deze schoolstage;
  • buitenlandse studenten met een verblijfsvergunning waarop "neen" staat voor toegang tot de arbeidsmarkt.

 

Met hen sluit je een arbeidsovereenkomst voor arbeider, bediende, handelsvertegenwoordiger of dienstbode naargelang de aard van het werk dat ze presteren.

Gevolgen voor de werkgever

Samengevat:

Met volgende studenten kan je een studentenovereenkomst sluiten:

 

  • studenten van 15 jaar en ouder die niet meer onderworpen zijn aan de voltijdse leerplicht en onderwijs volgen met volledig leerplan.

  • studenten die enkel deeltijds onderwijs of een deeltijdse vorming volgen en aan volgende voorwaarden voldoen:

    • niet verbonden zijn door een arbeidsovereenkomst of stageovereenkomst;

    • geen uitkeringen van de RVA ontvangen;

    • enkel tijdens de schoolvakanties een studentenovereenkomst afsluiten.

  • studenten vanaf 15 jaar die alternerend leren onder bepaalde voorwaarden.

 

De voltijdse leerplicht is niet meer van toepassing wanneer men 16 jaar oud is of wanneer men 15 jaar oud is en de eerste twee leerjaren van het secundair onderwijs met volledig leerplan heeft gevolgd.

 

Zijn uitgesloten van de studentenovereenkomst:

 

  • studenten jonger dan 15 jaar;

  • studenten die langer dan 12 maanden met een arbeidsovereenkomst met dezelfde werkgever verbonden zijn;

  • studenten die alleen avondonderwijs volgen;

  • studenten die onderwijs volgen met beperkt leerplan;

  • studenten die deeltijds werken en deeltijds leren tenzij in een stelsel van alternerend leren;

  • studenten die een schoolstage volgen bij een werkgever voor de prestaties in het kader van deze schoolstage;

  • buitenlandse studenten met een verblijfsvergunning waarop "neen" staat voor toegang tot de arbeidsmarkt.

Specifieke aandachtspunten

Stel je iemand onterecht te werk met een studentenovereenkomst dan wordt deze overeenkomst geherkwalificeerd naar een "gewone" arbeidsovereenkomst. Dit betekent  onder andere dat de beperkte solidariteitsbijdrage niet meer van toepassing is en de werkgever de sociale zekerheidsbijdragen zal moeten bijpassen voor hemzelf, maar ook voor de werknemer.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.