SD Worx
   
 

Info voor -

Beste ,

Met de verstrenging van de maatregelen dinsdagavond wijzigden ook weer de spelregels voor een belangrijke steunmaatregel, die van de tijdelijke werkloosheid. We bezorgen je hierbij de correcte informatie. Die vind je ook steeds terug op deze coronapagina.

Wat tijdelijke werkloosheid betreft moet je ofwel overmacht, ofwel economische redenen inroepen. Tijdens deze coronacrisis wijzigt de bevoegde instantie RVA bijna dagelijks de toelatingsvoorwaarden en modaliteiten. Wij volgen dit alles zeer nauwgezet op, zodat wij jou steeds zo goed mogelijk kunnen informeren en begeleiden. Desalniettemin vermelden we hier ook graag het rechtstreeks nummer van de RVA (02 515 44 44), voor wie zich wil vergewissen van de meest recente informatie of zijn plannen wil toetsen.

Hieronder lijsten we de verschillende scenario’s graag voor je op. En we helpen je op weg om je aanvraag in te dienen: voor elke scenario vind je een stappenplan en de nodige documenten. Check hieronder dus waarop jij recht hebt en ga meteen aan de slag.

Steunmaatregelen: welke zijn er en voor wie gelden ze?

1. Volledige of gedeeltelijke sluiting? Je kan terugvallen op tijdelijke werkloosheid overmacht, een elektronische aanvraag volstaat

Een elektronische aangifte is voldoende. Je hoeft geen bijkomend dossier in te dienen, het is immers de overheid die de sluiting oplegt.

 • Voor alle ondernemingen die geconfronteerd worden met een verplichte volledige sluiting:
  • Cafés, restaurants en discotheken
  • Eventsector, bioscopen, culturele en sportieve activiteiten, beurzen, enz.
  • Niet-essentiële winkels
  • Rijschoolactiviteiten
  • Bedrijven waar telewerk en social distancing niet mogelijk is
 • Voor ondernemingen die geconfronteerd worden met een opgelegde (gedeeltelijke) sluiting:
  • Hotels met restaurant of bar, traiteurzaken, restaurants met afhaal
  • Kappers

2. Geen werk voor (een deel van) je personeel? Je hebt recht op tijdelijke werkloosheid overmacht, motiveringsdossier nog wel verplicht

Je moet een elektronische aangifte doen maar ook nog een dossier opmaken om de volledige onmogelijkheid tot tewerkstelling aan te tonen.

 • Voor toeleveranciers van bedrijven die getroffen zijn door een opgelegde sluiting (zie hierboven). Voorwaarde is wel dat je werknemers hierdoor volledig niet meer kunnen werken.
 • Voor bedrijven die getroffen worden door gevolgen van het coronavirus in andere gebieden (bv. omdat ze afhankelijk zijn van leveranciers uit een getroffen regio).
 • Voor werknemers die op advies van de bedrijfsarts of door een attest van de huisarts verplicht in thuisquarantaine zitten zonder zelf eigenlijk ziek te zijn.
 • Voor werknemers die vastzitten in het buitenland omwille van quarantaine of bv. vliegverbod.
 • Voor werkgevers die nog niet erkend zijn als onderneming in moeilijkheden (en dus nog geen beroep kunnen doen op tijdelijke werkloosheid om economische redenen). Je kunt voor je bedienden in afwachting van deze erkenning tijdelijke werkloosheid overmacht inroepen. Cruciale voorwaarde is dat je kunt aantonen dat je de erkenningsprocedure effectief hebt opgestart.

3. Minder werk voor je werknemers of je beslist zelf om te sluiten? Dan kun je tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen aanvragen

 • Voor bedienden
  Je kunt voor je bedienden een aanvraag indienen om erkend te worden als een onderneming in moeilijkheden, en dit op basis van onvoorziene omstandigheden (bv. substantiële daling van je omzet of het aantal bestellingen op korte termijn). In afwachting van deze erkenning kun je tijdelijke werkloosheid overmacht inroepen.
 • Voor arbeiders
  Wil je als werkgever tijdelijke werkloosheid om economische redenen voor arbeiders inroepen, dan moet je dat normaal gezien binnen een bepaalde termijn aan de RVA melden. Ze liet wel weten dat ze zich soepel opstelt als je die aanvraag tijdens deze drukke tijden niet tijdig tot bij hen krijgt. Je mag een eventuele foutboodschap gewoon negeren.

Deze en andere info vind je op onze corona-pagina.

Verder vind je nog steeds een antwoord op heel wat vragen in onze FAQ over het coronavirus: www.sdworxhottopics.com/nl. Ook informatie over andere steunmaatregelen, zoals het verkrijgen van uitstel RSZ of bedrijfsvoorheffing, vind je hier terug.

Tot slot: SD Worx blijft ook in de huidige omstandigheden haar basisdienstverlening garanderen. Lees hier meer over de maatregelen die we treffen om volledig operationeel te blijven.

Vriendelijke groeten,


Payrollconsulent

   
PrivacyDisclaimerRechtspersonen
SD Worx. For life. For work.