SD Worx
   

Betaald vaccinatieverlof is een feit

 

Beste Nicolas,

Het wetsontwerp over het vaccinatieverlof werd gepubliceerd en treedt in werking vanaf vrijdag 9 april 2021.

Deze maatregel moet werknemers over de streep trekken om zich te laten vaccineren, om zo de doelstelling van een vaccinatiegraad van minstens 70% te behalen.

Wat is vaccinatieverlof?

Jouw werknemer krijgt het recht om afwezig te zijn van het werk, met behoud van normaal loon (klein verlet), beperkt tot de tijd die nodig is voor de vaccinatie.

Het klein verlet geldt zowel voor de vaccinatie zelf als de tijd voor de verplaatsing van en naar het vaccinatiecentrum. Indien je werknemer ziek zou worden door de vaccinatie, dan geldt de gewone ziekteregeling.

Bescherm de privacy van je werknemer!

Jij als werkgever mag de informatie enkel gebruiken met het oog op de organisatie van het werk en het verzorgen van een correcte loonadministratie.

Je werknemer zal de bevestiging van de vaccinatieafspraak aan jou moeten voorleggen. Het is niet toegestaan om onder welke vorm dan ook een kopie te maken van deze afspraakbevestiging.

Meer informatie vind je terug op onze digitale HR-assistente Ella. Neem zeker ook een kijkje op onze corona digifaq!

Hoe boek je het vaccinatieverlof?

Je gebruikt hiervoor “klein verlet” in de kalender in Payroll.

Let op! Je mag als werkgever niet rapporteren op deze afwezigheid en het mag ook niet zichtbaar zijn op de loonbrief. Wij mogen daarom de benaming in Payroll en op de loonbrief niet veranderen.

Wat met het verleden?

Vóór 9 april 2021 was er geen sprake van een afdwingbaar recht op betaald vaccinatieverlof. Wanneer een werknemer toch al werd opgeroepen om zich tijdens de arbeidsuren te laten vaccineren, moesten jullie samen in onderling akkoord een oplossing zoeken. De werknemer kon bijvoorbeeld vakantie nemen, of afspreken met jou als werkgever dat hij/zij (betaald of onbetaald) afwezig mocht zijn.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om mij te contacteren!

Met vriendelijke groeten,

KMO Corona Team

   
PrivacyDisclaimerRechtspersonen
SD Worx. For life. For work.